​Firefox vrea sa reduca drastic timpii care trec intre lansarile versiunilor cheie ale browser-ului Firefox, astfel ca varianta 5.0 ar trebui sa iasa in versiune finala pe 21 iunie, iar 6.0, doar doua luni mai tarziu, scrie PC World. Compania adopta modelul Google Chrome si va reduce timpii de dezvoltare a versiunilor, tinta fiind ca lucrul la o versiune majora sa tina doar 18 saptamani.

Firefox 4.0 a aparut in ultima decada a lui martie dupa ce a stat cateva luni in "beta", dar fundatia Mozilla vrea ca lucrurile sa se schimbe semnificativ, astfel ca Mozilla 5.0 va intra in "beta" de pe 17 mai, iar la 21 iunie va iesi versiunea finala.

Mozilla vrea ca lucrul la o versiune majora sa nu dureze mai mult de 18 saptamani, iar timpul intre lansarea unor versiuni majore trebuie sa fie cam de opt saptamani, la fel ca la Google Chrome.

Compania vrea sa introduca la Firefox si functia de "silent update", un update automat, discret si eficient care actualizeaza browserul cand o noua versiune este gata, fara sa mai ceara o actiune din partea utilizatorului. Acest mecanism nu a putut fi instalat la 4.0, insa e prezent la Google Chrome si ar trebui sa se regaseasca in Firefox 5.0.

Conform datelor StatCounter, Firefox are o cota de 30% pe plan mondial, Internet Explorer are 45%, iar Chrome, 17%. In tara, cota Firefox este de 42%, cea a IE de 31%, iar Chrome a ajuns la 19%.