Thomas Reeves, vicepresedinte global al IBM Research si Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures au semnat luni la Palatul Victoria un memorandum de intelegere pentru infiintarea unui centru de excelenta in cercetare in acest oras, a anuntat miercuri Guvernul Romaniei. Initiativa este sprijinita si de primarii municipalitatilor din Alba Iulia, Brasov, Cluj-Napoca. Reprezentantii universitatilor si ai administratiilor din aceste orase, impreuna cu cercetatori ai IBM Research, vor forma, in perioada urmatoare, un grup de lucru care va stabili sectoarele de activitate si investitiile necesare, urmand sa semneze un acord de cercetare.

Sprijin IBM pentru un centru de cercetare in Targu MuresFoto: Primaria Targu Mures

Conform oficialilor primariei din Targu Mures, "ca urmare a semnarii contractului, IBM va contribui cu know-how, expertiza si va pune patente la dispozitia centrului. Centrul va angaja cercetatori de varf din zona universitatilor transilvanene iar instruirea si perfectionarea acestora se va face in centrele de cercetare IBM din intreaga lume".

Centrul 'Transilvania' face parte din strategia 'Digital Mures' prin care municipalitatea din Targu Mures isi propune sa infiinteze un 'Oras Stiintific pentru Cercetare si Informatica Medicala'. Prin acest proiect se vrea incurajarea sectorului cercetarii si stimularea atragerii de fonduri europene sau alte investitii in zona.

La ceremonia de semnare a memorandumului au mai participat: ministrul Comunicatiilor - Valerian Vreme, ministrul Educatiei - Daniel Funeriu, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, primarul municipiului Brasov - George Scripcaru, primarul municipiului Cluj-Napoca - Sorin Apostu si reprezentantii IBM: Business Executive IBM Research - Spiros Teleoglou, directorul general IBM pentru Europa de Sud Est - Mihai Tudor si directorul general IBM Romania - Bogdan Balaci.

VIDEO: Thomas Reeves, vicepresedinte global al IBM Research, vorbeste despre tehnologii patentate impreuna cu universitatile din Romania

Intr-un material video postat de primaria din Targu Mures, oficialul IBM Research vorbeste despre oportunitatile pe care le vede in acest parteneriat. Thomas Reeves mai spune ca un parteneriat definitiv va fi definit in urmatoarele 60 de zile.