Comisia Europeana a lansat prima faza a unui parteneriat in valoare totala de 600 milioane euro care isi propune in urmatorii cinci ani sa ajute tarile sa dezvolte noi solutii prin care sa tina pasul cu cresterea ametitoare a volumului de date care sunt online. CE da jumatate din suma, iar restul de bani sunt asteptati de la organizatiile de cercetare si din sectorul public. In prima faza UE da 90 milioane euro, iar diverse companii si institutii pun tot atat.

Prima faza a unui parteneriat public-privat in valoare de 600 milioane euro pentru internetul viitorului (FI-PPP) a fost lansata astazi de vicepresedintele Comisiei Neelie Kroes. Parteneriatul va ajuta companiile si guvernele sa dezvolte solutii de internet care sa poata gestiona cresterea exponentiala a volumului de date online.

Internetul actual pur si simplu nu poate face fata acestor fluxuri viitoare de date si nici nu poate oferi acuratetea, rezilienta si siguranta dorite. Parteneriatul va explora opt domenii din industria comunicatiilor mobile, din cea a programelor informatice si din cea a serviciilor, in care aceasta revolutie a datelor ar putea stimula inovatiile si crearea de locuri de munca.

Comisia Europeana a pus la dispozitie o finantare de 300 milioane euro pe o perioada de cinci ani, iar organizatiile de cercetare, sectorul public si industria din Europa s-au angajat sa contribuie cu o suma egala la acest parteneriat public-privat. Proiectele lansate astazi vor primi in total 90 milioane euro din fonduri UE (la care ceilalti parteneri de proiect urmeaza sa contribuie cu o suma egala).

La prima faza iau parte 152 de organizatii din 23 de tari. Initiativa porneste de la activitati de cercetare deja existente finantate de UE si vizeaza cooperarea cu parteneri de la nivel national si regional in vederea dezvoltarii de noi tehnologii, servicii si modele comerciale pentru internetul viitorului.

Prima faza a FI-PPP va dura doi ani (2011-2012) si va avea ca scop dezvoltarea instrumentarului de servicii generice pentru a pregati incercarea la scara mare. Cea de a doua faza (2013-2014) va fi reprezentata de incercarea la scara mare a serviciilor si aplicatiilor inovatoare si complexe bazate pe internet, intr-o gama larga de domenii din intreaga Europa. Cea de-a treia faza (2014-2015) va fi dedicata transformarii acestor incercari in ecosisteme digitale fertile si conectarii lor la politica regionala aferenta in domeniul inovarii.

Proiectul FI-WARE va beneficia de o finantare UE de 41 milioane EUR pentru dezvoltarea unui set de instrumente esentiale de platforma necesare pentru crearea de viitoare servicii inovatoare pe internet, precum confidentialitatea, procesarea datelor in timp real si "cloud computing".