Microsoft a confirmat ca va cumpara Skype pentru 8,5 miliarde dolari, suma care include si datoriile, scrie BBC. Skype va deveni o divizie a Microsoft dar va fi condusa de actualul CEO Tony Bates care ii va raporta direct lui Steve Ballmer. Microsoft face cea mai mare achizitie din istoria sa, insa isi va imbunatati serviciile de videoconferinta si va profita de baza importanta de utilizatori ai Skype pe plan mondial, peste 20 de milioane conectati simultan.

Seful Skype Tony BatesFoto: Reuters

Skype, cu sediul in Luxemburg s-a infiintat in 2003, a fost cumparata in 2005 de eBay pentru 2,6 miliarde dolari, insa dupa mai multi ani de pierderi, eBay a decis in 2009 sa vanda 65% din companie catre un grup de fonduri de investitii, pentru 1,9 miliarde dolari.

BBC noteaza ca multi se intreaba daca pretul platit nu este prea mare si adauga ca ramane de vazut daca activitatile Skype vor putea fi integrate in mod eficient in cele ale Microsoft.

"Skype este un serviciu fenomenal iubit de milioane de oameni din toata lumea. Impreuna vom crea viitorul comunicarii in timp real, astfel ca oamenii pot sta usor conectati cu familia, prietenii, clientii si colegii oriunde in lume", a spus in comunicatul comun, Steve Ballmer, CEO al Microsoft.

Microsoft dovedeste prin aceasta miscare ca are o atitudine agresiva in ceea ce primeste extinderea pe serviciile legate de internet iar suma dovedeste ca gigantul IT are bani. Ultima achizitie de proportii pentru Microsoft a fost acum patru ani, circa sase miliarde dolari pentru compania Aquantive.

Cert este ca Skype are un potential imens, iar daca softul de telefonie prin internet al Skype va putea fi combinat cu Xbox Kinect si un televizorr HD intr-un mod atragator sunt mari sanse ca produsul sa castige multi fani.

Tranzactia va trebui sa primeasca mai multe aprobari de la autoritatile din domeniul concurentei, insa cele doua companii spera ca vor reusi sa treaca anul acesta de toate obstacolele.

Skype a avut venituri de 860 milioane dolari anul trecut si pierderi nete de aproape sapte milioane dolari.