​Producatorul de echipamente IT Cisco a colaborat indeaproape cu autoritatile chineze pentru a furniza hardware si software care le-au ajutat pe acestea sa depisteze membrii ai miscarii spirituale Falun Gong care au fost inchisi si torturati, arata o plangere depusa la o instanta americana. Cisco neaga viguros acuzatiile si spune ca furnizeaza echipamente care sa faciliteze liberul schimb de informatii.

Cisco neaga viguros acuzatiileFoto: Reuters

In plangerea depusa luni la un tribunal american, cativa directori ai Cisco sunt acuzati ca au colaborat indeaproape cu autoritatile chineze pentru a ajuta implementarea sistemului sofisticat de cenzura cunoscut sub numele de Golden Shield (Scutul de Aur) care sa permita blocarea accesului la continut considerat sensibil de autoritati, noteaza Financial Times.

Plangerea se refera strict la faptul ca Cisco ar fi furnizat hardware si software dupa specificatiile dorite de autoritatile chineze care doreau sa creeze un amplu sistem de cenzura si supraveghere online pentru a ajunge, printre altele, sa prinda cat mai multi dintre adeptii miscarii spirituale Falun Gong care este in ilegalitate in China.

Cei de la Falun Gong spun ca amplul sistem de cenzura sustinut si de router-ele Cisco au dus la prinderea unei adepti ai miscarii ce au fost inchisi si torturati.

Cisco neaga vehement acuzatiile, adauga ca nu a furnizat Chinei aparate cu alte caracteristici si mai spune ca hardware-ul si software-ul Cisco este gandit sa faciliteze liberul schimb de informatii si in niciun caz sa ingradeasca drepturi.