​Guvernele nationale nu ar trebui sa exagereze legiferand excesiv internetul, sperand ca in acest fel vor avea un control strict asupra continutul din online, au avertizat sefii Facebook si Google la forumul e-G8 de la Paris unde au venit sefi de stat, dar si reprezentanti ai celor mai prestigioase companii de tehnologie. Forumul fusese deschis de presedintele Sarkozy care indemna guvernele sa nu lase la voia intamplarii ce se intampla pe internet.

Nicolas Sarkozy si mark ZuckerbergFoto: Reuters

Mai multe companii mari din online se arata ingrijorate de dorinta unor guverne care vor tot mai mare control asupra internetului si in acest mod se poate ajunge la cenzura, fapt inacceptabil.

"Nu poti izola anumite lucruri care iti plac la internet si sa controlezi celelalte lucruri care nu iti plac", a spus fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, referindu-se la atitudinea unor guverne. El a mai spus ca pe de o parte multumit ca Facebook a avut un rol in raspandirea revoltelor din lumea araba, insa pe de alta parte a respins teoriile cum ca Facebook ar fi fost responsabila pentru intregul fenomen, spunand ca si fara site-ul de socializare s-ar fi intamplat aceste revolte.

Eric Schmidt, omul care a condus Google in ultimul deceniu si care a ramas intre cei mai importanti trei oameni din companie a subliniat ca "tehnologia va avansa mai repede decat guvernele, deci nu trebuie legiferata pana nu sunt intelese consecintele".

La deschiderea forumului e-G8 de la Paris, presedintele francez Nicolas Sarkozy pleda pentru un control mai atent al internetului. "Lumea pe care o reprezentati nu reprezinta un univers paralel in care nu se aplica regulile morale sau generale care guverneaza societatea in tarile democratice", spunea el, adresandu-se unei audiente de peste 1.500 de "executivi" din tehnologie.

Sarkozy s-a referit mai ales le legile care pedepsec pirateria online, cea franceza a "celor trei lovituri" fiind printre cele mai cunoscute si mai dure. Exista tendinta ca tot mai multe tari sa inaspreasca modul de pedepsire a pirateriei online, iar furnizorii de internet si alte companii din segment se arata ingrijorate ca vor fi fortate sa devina "politisti" ai internetului.