Microsoft a dat noi detalii despre cea mai noua editie a sistemului de operare Windows care va fi lansat oficial in 2012 si spune ca noul Windows va avea o interfata mult modificata pentru a putea fi utilizat si pe tablete. Compania spune ca noul Windows 8, care imprumuta trasaturi de la Windows Phone, va fi optimizat pentru terminalele cu ecrane tactile.

Steve Ballmer, CEO MicrosoftFoto: Reuters

Microsoft spune ca noul Windows va tine pasul cu schimbarile din piata si va putea rula pe cele mai diverse terminale, de la tablete cu ecran de sub 10 inch, pana la cele mai noi desktop-uri. Microsoft a prezentat Windows 8 intr-un eveniment in Taipei (Taiwan) cu demonstratii pe o tableta, un laptop si un desktop clasic.

Sistemul cu nume de cod Windows 8 va imprumuta trasaturi de la Windows Phone 7 pentru a fi compatibil cu dispozitivele touch-screen. Icon-urile sunt mai mari si colorate in stilul celor prezente pe smartphone-uri, in ideea de a putea fi usor accesate pe ecranele senzitive.

O mare schimbare tine de faptul ca viitorul Windows poate rula atat pe procesoare construite pe arhitectura ARM (produse de companii precum Qualcomm si Texas Instruments si utilizate mai ales la smartphone-uri) dar si pe procesoare pe platforma x86 (produse de Intel sau AMD si utilizate pe PC-uri).

Procesoarele ARM sunt folosite pe dispozitive ultra-portabile,iar acest lucru e semn ca Microsoft reactioneaza la noile tendinte care privilegiaza tabletele si dispozitivele mici, insa cu putere mare de procesoare.

Conform datelor companiei de cercetare StatCounter, Microsoft XP are 46% din piata sistemelor de operare, Windows 7 are 33%, iar Vista are circa 12%. In Romania, XP are 61% din piata, iar Windows 7 are 30%.