Franta a interzis pronuntarea cuvintelor "Twitter" si "Facebook" in emisiunile de radio si televiziune, numele celor doua retele de socializare putand fi mentionate doar in cazul in care fac parte dintr-o stire relevanta, relateaza Huffington Post.

Motivul pentru aceasta decizie se regaseste intr-un decret ce dateaza din 1992 si in care se mentioneaza ca pronuntarea numelor unor astfel servicii reprezinta un act de publicitate. Astfel, folosirea termenilor "Twitter" si "Facebook" constituie un tratament preferential.

Christine Kelly, purtatoarea de cuvant a Consiulului Superior al Audiovizualului din Franta, a explicat instituirea acestei interdictii.

"De ce sa oferim un tratament preferential pentru Facebook, care valoreaza miliarde de dolari, cand exista multe alte retele de socializare care se lupta la randul lor sa fie recunoscute. Ar fi o distorsionare a concurentei. Daca vom permite ca Facebook si Twitter sa fie citate in direct, vom deschide o Cutie a Pandorei - alte retele de socializare ni se vor plange si vor spune: De ce nu noi?", a declarat Christine Kelly pentru publicatia L'Express.

Bloggerul Matthew Fraser, expat in Franta, atribuie noile restrictii traditionalului protectionism francez manifestat atunci cand vine vorba de raspandirea culturii americane.

In 2003, Franta a interzis utilizarea cuvantului "e-mail" in toate documentele si publicatiile guvernamentale.