​Steve Jobs a revenit din concediul medical in care a intrat in ianuarie pentru a prezenta in San Francisco mai multe noutati, printre care si serviciul iCloud prin care fisierele utilizatorilor pot fi pastrate pe serverele Apple iar acestia le pot accesa usor de oriunde, fie de pe iPhone, iPad, iPod sau alte terminale produse de companie. Apple spune ca prin iCloud intram in era post-PC in care sincronizarea dintre mai multe tipuri de terminale se face automat si datele sunt pe internet, in "norul informatic" (in the cloud). Companii precum Google, Amazon si Microsoft au promovat masiv cloud - computingul, iar Apple spera sa le prinda din urma, ajutata si de marketing-ul eficace.

Intra in articol pentru a vedea prezentarea lui Steve JobsFoto: Reuters

"iCloud stocheaza toate datele voastre in norul nformatic si le trimite imediat pe toate terminalele voastre", a explicat Steve Jobs care a tinut o prezentare in stilu-i plin de viata. El a admis ca e enervant sa trebuiasca sa sincronizezi cu PC-ul diverse terminale pentru a transfera fisiere pe ele si a adaugat ca iCloud este solutia fiindca daca utilizatorul cumpara o melodie de pe iTunes de exemplu, ea va fi incarcata automata "in the cloud" si utilizatorul o va putea accesa prin intermediul internet-ului si de pe iPhone si de pe iPad sau iPod, fara a fi nevoie sa sincronizeze separat aceste aparate.

Jobs spune ca iCloud era necesar fiindca PC-ul nu mai este centrul "vietii digitale" a utilizatorului, PC-ul scade in rang, devine un simplu device. El a mai adaugat ca iCloud "nu este doar un hard-disc din cer" ci se vrea "cea mai noua ideea grozava a noastra".

Francezii, in traditia lor de a refuza terminologia engleza caracterizeaza iCloud ca fiind un "serviciu de stocare dematerializata a datelor".

iCloud este gratuit cu exceptia unei optiuni prin care o versiune de iTunes numita Match scaneaza si apoi "urca" in the cloud melodiile pe care utilizatorii le aveau pe terminalele Apple fara a le fi cumparat de pe iTunes. Userii vor putea sa asculte acele melodii de oriunde si pe orice terminal Apple, insa vor trebui sa plateasca un abonament anual de 25 de dolari pentru privilegiul de a asculta aceste melodii.

Apple a mai prezentat la conferinta dezvoltatorilor si noua versiune a sistemului de operare iOs, dar si cea a sistemului Lion pentru Mac care vine cu peste 250 de noutati si nu va mai fi disponibil pe DVD, ci va trebui descarcat de pe internet.

Apple a spus ca in 14 luni de la lansare a vandut 25 de milioane de tablete iPad, iar in ultimii patru ani numarul de terminale cu iOs vandute a trecut de 200 de milioane. In plus, peste 14 miliarde de aplicatii au fost descarcate de pe AppStore din momentul lansarii.