Chiar daca cea mai mare parte dintre utilizatori nu vor observa vreo diferenta, pe parcursul zilei de miercuri o serie de jucatori importanti ai internetului testeaza modul in care functioneaza o noua versiune de protocol - IPv6 - ce va permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese. Protocolul utilizat in prezent permite crearea a maxim 4,3 miliarde de IP-uri, suntem pe cale sa atingem acest numar, iar furnizorii de internet trebuie sa investeasca atat in hardware cat si in software pentru a trece la IPv6. Nu exista insa un termen limita si e de asteptat ca protocolul actual sa fie in functiune pana la finalul deceniului.

Google, Facebook, Yahoo, Youtube si Meebo sunt cateva dintre companiile mari care testeaza noul protocol pe 8 iunie. Evenimentul World IPv6 day isi propune sa evalueze modul in care noul protocol functioneaza, dar sa si informeze utilizatorii ca o schimbare se va produce, chiar daca nu exista un termen limita si totul se va desfasura gradual, in urmatorii ani.

In momentul crearii internet-ului s-a crezut ca 4,3 miliarde de adrese IP vor fi mai mult decat suficiente si ca nu va fi nevoie de mai mult. Insa dezvoltarea internetului care e folosit pe tot mai multe dispozitive, a dus la necesitatea suplimentarii numarului de adrese IP disponibile si IPv6 este solutia.

Sistemele de operare suporta protocolul versiunea 6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din aparatura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere. Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoale. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli.

Sunt voci din piata care spun ca trecerea la IPv6 e complicata din punct de vedere al implementarii soft-ului, al testarii si al intretinerii. Totusi, fiindca nu exista un termen limita, companiile isi vor putea adapta partea hardware cu ocazia schimbarilor pe care oricum le fac intr-un ciclu normal de functionare.

Migrarea catre IPv6 nu este o chestiune de maxima urgenta si nu se va produce peste noapte. Internetul va continua sa functioneze, insa cresterea sa va fi mult incetinita daca procesul de tranzitie va fi prelungit in mod exagerat, scrie BBC care citeaza reprezentantul unui grup care sustine trecerea la noul protocol.

Cisco noteaza, intr-un comunicat legat de aceasta zi test, ca nu sunt excluse unele erori la cateva site-uri care s-au inscris la acest exercitiu:

Sunt sanse sa existe mici erori, dar pe care majoritatea utilizatorilor de internet nu le vor observa. Unele site-uri web ar putea sa dispara temporar, deoarece unele retele nu se vor putea conecta la noile adrese. Scopul real al zilei de testare este de a descoperi impactul pe care il poate avea schimbarea, la scara larga, catre IPv6 pe milioane de servere, routere, switch-uri care alcatuiesc internetul.

UPDATE

Comisia Europeana despre IPv6

De World IPv6 Day si portalul portalul Europa al Comisiei Europene devine accesibil pentru utilizatorii versiunii 6 a protocolului de internet, UE dorind sa dea un exemplu.

In 1984, au devenit disponibile peste patru miliarde de adrese prin intermediul protocolului de internet versiunea 4 (IPv4), insa, din cauza cresterii cererii de noi servicii de internet, ultima adresa IPv4 ramasa a fost alocata in februarie 2011. Prin IPv6, vor deveni disponibile un numar practic nelimitat de adrese de internet, care vor asigura dezvoltarea exploziva a unor noi servicii in viitor.

¬Incurajez administratiile, furnizorii de servicii si continut pe internet si orice companie care desfasoara activitati comerciale pe internet sa treaca la IPv6 cat mai repede posibil, deoarece altfel ne vom confrunta cu o situatie pe care Europa nu si-o permite: distorsiuni majore pe piata, un internet mai lent si un impact negativ asupra inovarii.¬, spune Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene

Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un numar suficient de adrese de internet pentru viitor. Se preconizeaza ca, pe masura ce internetul se va dezvolta, milioane de dispozitive (cum ar fi telefoanele inteligente, autoturismele, contoarele de electricitate si aparatele electrocasnice) se vor conecta la internet. Miliarde de senzori care formeaza asa-zisul ¬internet al obiectelor¬ vor fi de asemenea conectati pentru a face schimb de informatii, ceea ce va conduce la aparitia unei intregi generatii de noi servicii inteligente. Fiecare dintre acestea va necesita o adresa IP. Datorita disponibilitatii unui numar de adrese IPv6 de ordinul miliardelor, dezvoltarea viitoare a internetului va fi asigurata.

IPv6 ofera multe avantaje tehnice, cum ar fi implementarea simplificata a securitatii IP, rutarea standard si capacitatea ¬plug and play¬ (conectare si folosire). Migrarea la IPv6 este costisitoare, insa inlocuirea echipamentelor IT pentru a asigura compatibilitatea cu IPv6 ar putea reduce substantial costurile.

Totusi, doar aproximativ 2% din intregul trafic de internet din prezent este compatibil cu IPv6. Prin urmare, este necesar sa se compatibilizeze infrastructura de internet existenta cu IPv6 pentru a evita incetinirea internetului ca urmare a propriului succes. O astfel de evolutie ar avea un impact negativ asupra cresterii economice, ar reduce posibilitatile de stimulare a inovarii in domeniul aplicatiilor si al serviciilor de internet si ar risca sa produca distorsiuni pe piata ca urmare a revanzarii adreselor IPv4 neutilizate care au fost deja alocate.

Comisia va organiza, pe 17 iunie 2011, un atelier de lucru pe tema IPv6, in cadrul Adunarii pentru Agenda Digitala, si va finanta un proiect-pilot pentru stimularea implementarii IPv6 de catre autoritatile publice.