Administratia Obama supervizeaza un efort global de infiintare a unei retele de Internet "din umbra" si a unui sistem de telefonie mobila care sa ajute disidentii din tarile cu guverne represive ce incearca sa ii reduca la tacere cenzurand si inchizand retelele de comunicatie, scrie The New York Times.

Potrivit publicatiei, efortul include proiecte secrete de infiintare a unor retele de telefonie in tarile straine, precum si operatiunea denumita "Internet intr-o valiza".

Finantata cu doua milioane de dolari de Departamentul de Stat, "valiza" poate fi transportata in mod secret peste granita si setata sa permita comunicatii wireless pe o raza extinsa, cu ajutorul unui link la Internetul global.

Efortul american, dezvaluit in zeci de interviuri, documente de planificare si note diplomatice clasificate obtinute de New York Times, creste in amploare, costuri si grad de sofisticare.

Unele proiecte implica tehnologie pe care o dezvolta Statele Unite; altele combina instrumente care au fost create de hackeri in asa numita miscarea de eliberare a tehnologiei pe intreg globul.

Departamentul de Stat, de exemplu, finanteaza crearea unor retele wireless care le pot permite activistilor sa comunice fara ca guvernele unor tari ca Iran, Siria si Libia sa afle, potrivit participantilor la proiect.

Intr-unul dintre cele mai ambitioase eforturi, Departamentul de Stat si Pentagonul au cheltuit cel putin 50 de milioane de dolari pentru a crea o retea independenta de telefonie mobila in Afganistan folosind turnuri in bazele militare protejate din tara.

Initiativa administratiei lui Obama este in spiritul indelungatului demers diplomatic american de a apara libertatea de exprimare si a promova democratie. Timp de decenii, Statele Unite au transmis semnale in acest sens prin intermediul emisiunilor de radio in tarile cu regimuri autoritare, prin Vocea Americii si prin alte mijloace. Recent, Washingtonul a sprijinit dezvoltarea de software care pastreaza anonimatul utilizatorilor in zone precum China si i-a invatat pe cetateni cum sa transmita informatii pe internetul, controlat de Guvern, fara a fi prinsi.

Dar cea mai recenta initiativa depinde de crearea de modalitati separate de comunicare. Ea a adus impreuna o alianta improbabila de diplomati si ingineri militari, tineri programatori si disidenti din cel putin 12 tari, care considera noua abordare mai indrazneata si mai inteligenta.