​Autoritatile din Chongqing, megalopolis chinez cu peste 30 de milioane de locuitori, au un plan controversat de a construi centre de date care sa ofere acces necenzurat la internet doar angajatilor companiilor straine care investesc in zona. China este faimoasa pentru gradul avansat de cenzura aplicat internetului si utilizatorii locali se arata dezamagiti de acest plan discriminatoriu, scrie Computerworld, citand informatii aparute in presa chineza.

Un amplu proiect de cloud - computing prevede instalarea de centre de date mari in zona megalopolisului chinez Chongqing iar autoritatile vor - pentru a atrage cat mai multi investitori straini - ca in aceasta zona companiile straine sa aiba parte de internet necenzurat.

Intr-o tara celebra pentru cenzura drastica aplicata internetului, planul de a face o zona speciala a atras criticile unor utilizatori locali de internet carora nu li se pare corect sa existe o atat de mare discriminare intre straini si chinezi.

Practic, orice continut considerat sensibil de autoritati este cenzurat pe internet in China, iar site-uri precum YouTube nu pot fi accesate, in timp ce la rezultatele cautarii pe Google nu apar lucruri critice la adresa autoritatilor.

Autoritatile din orasul vizat nu au dorit sa comenteze pe tema acestei zone cu statut special, insa au spus ca proiectul de constructie a marilor centre de date va merge inainte.

O buna parte dintre articolele aparute pe aceasta tema in China au fost cenzurate, astfel incat sa nu mai poata fi accesate si se pare ca sursele reporterului care a publicat primul stirea au fost presate sa nu mai spuna nimic pe subiect.