​Retelele de socializare au devenit in ultimii ani cheia de bolta a internetului. De la corporatii la guverne, de la start-up-uri la giganti care valoreaza miliarde de dolari, toata lumea vrea o bucata cat mai mare din noul internet si, automat, din viata fiecaruia dintre noi. Odata cu intrarea Google in joc, lucrurile incep sa se schimbe, iar competitia pentru oferirea de noi servicii devine si mai acerba.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa mai multi ani marcati de esecuri pentru Google, cea mai mare companie online a lansat un serviciu pe masura Facebook, numit simplu Google+. Aparent extrem de similar cu rivalul principal, noua retea sociala adauga mai multe elemente de diferentiere care ar putea reprezenta linia dintre victorie si inca o infrangere. Aparent, si Google+ este inca un site pe care utilizatorii pot sa impartaseasca imagini, mesaje, link-uri si clipuri video cu prietenii, dar lucrurile nu se opresc aici. Noul serviciu ofera ceva ce pana acum nu a fost disponibil pe nici o retea de socializare online: posibilitatea de a socializa la modul real, de a interactiona cu mai multi prieteni simultan prin intermediul unui webcam in cadrul retelei.

Numit Hangouts, noul serviciu al Google permite utilizatorilor dintr-un cerc de prieteni, structura pe care este bazata reteaua Google+, sa creeze o camera de discutii video care sa fie vizibila tuturor membrilor unui grup. Practic, indiferent de distanta dintre ei, utilizatorii se pot vedea intr-un spatiu comun si pot... socializa. Suna banal, iar solutiile tehnice au existat si pana acum, dar Google a simplificat extrem de mult modul in care cineva poate intra si iesi dintr-o astfel de discutie, ridicand cu adevarat barierele de comunicare impuse de internet.

Noul serviciu nu are inca un echivalent in nici o alta retea sociala, desi despre Facebook se zvoneste de foarte mult timp ca ar pregati o integrare similara a serviciului de video-conferinta Skype. Pe masura ce suntem inundati cu din ce in ce mai multa informatie pe retelele online din care fac parte, noul mod de a comunica ar putea reprezenta o schimbare radicala a modului in care interactionam pe internet: in loc sa construim atent o imagine a noastra asa cum vrem sa fim vazuti, noile servicii ne vor permite pur si simplu sa socializam, asa cum suntem, alaturi de prietenii nostri.

Ideea este interesanta, iar potentialul este enorm, dar exista, la fel ca si in viata offline, problema momentelor cand pur si simplu nu exista subiecte de conversatie. Aici incepe cu adevarat batalia dintre retelele de socializare existente. Este aproape sigur ca Facebook va lansa un serviciu similar cu Google+ Hangouts in viitorul apropiat, iar Google deja ofera utilizatorilor posibilitatea de a impartasi imagini si clipuri video in cadrul unei video-conferinte. Totusi, pentru a fi o alternativa reala la socializarea offline, retelele trebuie sa ofere mai mult de atat.

Hotararea Google de a ataca retelele de socializare cu toate fortele este confirmata si de zvonurile privind cumpararea companiei Hulu, care ofera la ora actuala o baza de date extrem de variata cu seriale de televiziune si filme. Integrarea serviciului ca un element al Google+ ar putea fi o lovitura puternica pentru Facebook, dar retelele de socializare nu sunt singurele companii interesate de serviciul de streaming video. Yahoo!, detinator al celui mai popular serviciu foto online, Flickr, si Microsoft, care a cumparat recent Skype, s-au aratat de asemenea interesate de cumpararea Hulu. Ambele companii au avut, la fel ca si Google, mai multe incercari de a crea prorpiile retele de socializare, dar succesul a fost (extrem de) limitat.

In ultima perioada au aparut multe zvonuri despre efortul de concentrare si extindere sub un singur brand al produselor oferite de Google: platforma de jurnale online Blogger si serviciul de gazduire de imagini Picasa ar putea disparea in forma lor actuala si reaparea sub noi nume si forme, ca elemente integrate ale retelei sociale Google+, conform Mashable.

Dincolo de batalia pentru profitul generat de retelele sociale, merita mentionat si un alt jucator extrem de important: China. Motivele pentru care guvernul chinez a ales sa intre in forta pe piata retelelor sociale nu au fost dezvaluite public, dar putem presupune ca autoritatile de la Beijing doresc sa isi pastreze controlul asupra segmentului online cu cea mai rapida crestere. Desi Facebook, de exemplu, este blocat in China, guvernul pare decis sa investeasca aproape un miliard de dolari in gigantul american, in vederea unei posibile deschideri conditionate a tarii catre retea. Un serviciu chinez “inspirat” de Twitter exista deja, dar de fapt putem spune ca deja exista cate o copie chinezeasca pentru aproape orice serviciu online de succes.

Nici Twitter nu a ramas indiferent la schimbarile de pe piata, desi pasii facuti de serviciul de micro-blogging sunt mult mai mici. Recent, reprezentantii companiei au confirmat ca doresc sa transforme fiecare profil de utilizator intr-un veritabil “perete” a la Facebook, lucru posibil si pana in prezent, dar intr-un mod semnificativ mai complicat. Noua interfata va avea, conform Mashable, o caseta in care orice utilizator va putea posta un mesaj pe o pagina de profil, exact ca pe Facebook sau Google+.

Eforturile pe care aparent toate companiile online le fac pentru a deveni relevante in noul “internet personalizat” vor da primele roade, cel mai probabil, in cateva luni. Odata cu inceputul scaderilor semnificative in pietele mature pentru Facebook , Google ar putea prinde o oportunitate reala de a ataca o piata din care a fost aproape exclus pana in prezent. Ce se va intampla, ramane de vazut.