​Romania a pierdut in primul trimestru din 2011 locul intai pe plan european in functie de media vitezelor conexiunilor la internet, fiind devansata de Olanda, arata cea mai noua editie a raportului State Of the Internet, intocmit de Akamai. In Top 100 orase mondiale in functie de viteza conexiunilor, Constanta ocupa locul 43 si este al doilea oras european ca viteze medii ale conexiunilor, mai arata raportul care mai face referire la alte doua orase romanesti.

Topul vitezelor medii ale conexiunilor la internetFoto: Akamai

Coreea de Sud a ramas lider detasat in Q1 cu o viteza medie a conexiunilor la internet de 14,4 Mbps. Hong Kong si Japonia au viteze de 9,2 Mbps, respectiv 8,1 Mbps, iar Olanda are 7,5 Mbps, Romania a cazut de pe patru, pe cinci, iar viteza medie a conexiunilor s-a diminuat de la 7 Mbps, la 6,6 Mbps fata de raportul din ultimul trimestru 2010. Cehia, Letonia, Elvetia, Belgia si Irlanda au incheiat top zece cu viteze medii de peste 5,6 Mbps

Per total, in Romania 51% dintre conexiunile broadband aveau viteze de peste 5 Mbps, iar in Coreea de Sud proportia era de 60%. In Japonia 55% dintre conexiuni sunt de peste 5 Mbps, in Letonia ponderea este de 44%, iar in SUA, de 39%. La nivel mondial media este 25%. Viteza medie a conexiunilor la nivel mondial este 2,1 Mbps.

Raportul contine si un top al primelor 100 de orase din lume cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor de internet, in care apar si trei orase din Romania. Din primele 25 de orase clasate, 22 sunt japoneze si trei sunt din Coreea de Sud, iar cel mai bine clasat oras european este Lyse din Norvegia, locul 33. Primul oras romanesc care apare in top este Constanta, locul 43 cu o viteza medie a conexiunilor de 7,7 Mbps, in timp ce Timisoara este pe locul 66, iar Iasi, pe 70.

Primele trei locuri sunt ocupate de orasele japoneze Tokai, Shimotsuma si Kanagawa, fiecare cu viteze de peste 12 Mbps.

Akamai detine peste 60.000 de servere in 70 de tari si transporta o cantitate uriasa de trafic web. Compania are acces la informatii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar in primul trimestru al anului peste 580 de milioane de IP-uri unice erau conectate la reteaua companiei.