¬Un specialist american in lupta contra terorismului, fostul agent CIA Cofer Black, a avertizat miercuri in legatura cu razboiul codurilor informatice, care succede razboiul rece, cu consecinte potential devastatoare, relateaza AFP.

"A fost Razboiul Rece, razboiul contra terorismului ... acum avem razboi contra codurilor. Pentru al-Qaeda, este normal sa revina la lucruri care solicita agilitate. Reteaua va intra in spatiul virtual", a afirmat Black, fost agent CIA timp de 28 de ani, la un salon pentru securitatea informatica de la Las Vegas.

Potrivit acestuia, ampla operatiune de spionaj informatic prezentata miercuri de compania de securitate informatica McAfee, care a vizat mai mult de 70 de organizatii si guverne din intreaga lume, nu reprezinta decat un prim semnal, care anunta o campanie de amploare.

Expertii producatorului de solutii de securitate McAfee au anuntat miercuri ca au descoperit cea mai mare serie de atacuri cibernetice demarate pana in prezent, in urma careia au fost accesate date secrete din retelele informatice a 72 de organizatii guvernamentale si companii din intreaga lume, informeaza Reuters. Fara a preciza exact, firma de securitate lasa de inteles ca sursa acestei campanii de atacuri care a tintit retele informatice guvernamentale din SUA, Taiwan, India, Coreea de Sud, Vietnam sau Canada, ar fi China.

James Lewis, expert la Centrul de studii strategice si internationale (CSIS), considera ca, desi elementele prezentate de McAfee nu reprezinta dovezi "concludente in sens juridic" impotriva Beijingului, acestea confirma suspiciunile privind intentiile Chinei.

Black sustine ca este imperativ sa se afle cine se afla in spatele acestor atacuri, astfel incat SUA si alte stat sa vizeze represalii militare pentru acest gen de atacuri virtuale.