"Regele Spam-ului", cunoscut si ca "Spamford Wallace", s-a predat autoritatilor FBI, dupa ce a piratat 500.000 de conturi Facebook si a bombardat utilizatorii cu mesaje nedorite, relateaza Daily Telegraph.

Sanford Wallace, in varsta de 43 de ani, a fost arestat joi in Las Vegas. El este acuzat ca a spart conturi de Facebook la peste jumatate de milion de utilizatori pentru a aduna "liste de prieteni", in perioada noiembrie 2008 - mai 2009, pe care le-a folosit pentru a face peste 27 de milioane de postari nedorite pe "peretii" utilizatorilor, postari care apareau ca venind de la prieteni.

Daca cei vizati accesau link-urile din mesaje, ajungeau pe pagini care incercau sa le ia datele personale, potrivit procurorilor. Apoi ajungeau pe site-uri conectate care ii aduceau lui Wallace venituri in schimbul traficului.

Schema era bazata pe vulnerabilitati detectate de Wallace in filtrele de spam ale Facebook.

"Pentru a reusi, Wallace a testat mai intai intre doua conturi de Facebook. A folosit un cont de Facebook fals - 'David Frederix' si cel legitim 'Sanford Masterwb Wallace'. Odata ce a reusit sa evite filtrele de spam, s-a folosit de un script automat pentru a intra in contul compromis al unui utilizator de Facebook", se arata in rechizitoriu.

Pe numele lui Wallace sunt emise 11 capete de acuzare de frauda dar si de sfidare a ordinului judecatoresc.

Aceasta din urma se refera la un proces civil intentat chiar de compania Facebook impotriva lui Wallace. Un judecator federal a acordat daune de 711 milioane de dolari companiei in octombrie 2009 si i-a interzis lui Wallace sa se mai logheze pe reteaua de socializare. Facebook nu se astepta ca Wallace sa plateasca, insa "Spamford" a incalcat ordinul "cu buna stiinta".

In 2008 a pierdut un proces civil si in fata MySpace. Wallace, care a devenit celebru ca spammer in anii 1990,a fost eliberat pe o cautiune de 100.000 de dolari. El risca pana la 3 ani in inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari pentru fiecare din cele 6 acuzatii de frauda si pana la 10 ani in inchisoare pentru fiecare din cele 3 acuzatii de provocare de daune asupra unui computer protejat.