Hewlett - Packard, cel mai mare prodcator mondial de PC-uri, a anuntat un plan de reorganizare drastic si surprinzator prin care va iesi din business-ul de smartphone-uri si tablete si va renunta la propriul sistem de operare WebOS care la un moment dat parea extrem de promitator. In plus, compania ia in calcul renuntarea la divizia de PC-uri, fiind explorate mai multe scenarii in acest sens. HP va lua o noua directie, dezvoltarea de soft, anuntand ca va plati 11 miliarde dolari pentru cea mai mare companie britanica de IT.

HP anunta schimbari majoreFoto: Reuters

HP a anuntat rezultate financiare dezamagitoare, insa marea surpriza a conferintei a fost comunicarea unui plan de reorganizare foarte sever, compania urmand sa iasa din business-ul de smartphone-uri si de tablete unde voia sa devina un jucator important. HP va inceta in ultimul trimestru dezvoltarea de tablete si smartphone-uri, urmand sa se concentreze pe segmente mai rentabile.

Mai mult, compania nu va mai produce dispozitive cu propriul sistem de operare webOS care acum un an era privit ca fiind un potential rival pentru sistemele care domina piata. Tot acum un an, HP a cumparat cu peste un miliard de dolari producatorul de smartphone-uri Palm, insa nu a reusit sa imbunatateasca mult situatia la compania achizitionata.

In iunie, HP a a lansat prima sa tableta: TouchPad, care rula sistemul webOS si care a fost intens criticata de presa pe motiv ca merge greu. Chiar si dupa ce pretul a scazut, vanzarile au ramas modeste.

Inca o veste care a mirat pe toata lumea tine de schimbarile majore asteptate la divizia producatoare de PC-uri: HP exploreaza modalitati prin care ar putea sa faca o entitate separata din aceasta divizie care in ultima instanta ar putea fi chiar vanduta. Desi HP e producatorul numarul unu mondial de PC-uri, piata s-a schimbat mult iar marjele de profit au scazut enorm, astfel ca PC-urile au ajuns sa aduca mai putin de 15% din profitul total al companiei.

HP vinde 50 de milioane de PC-uri pe an, insa marjele de profit au scazut enorm, chiar daca cele mai multe terminale sunt produse in China de companii precum Quanta sau Foxconn.

Totusi, un alt anunt arata clar spre ce se indreapta HP si ce intelege compania americana prin domeniu mai rentabil. HP a anuntat ca va cumpara Autonomy, cea mai mare companie britanica de IT, pentru 11 miliarde dolari. Daca tranzactia va fi aprobata, va fi una dintre cele mai mari din istoria IT-ului.

Autonomy Corporation a fost fondata acum 15 ani in Cambridge si are sub 2.000 de angajati. Compania foloseste algoritmi brevetati pentru a organiza cantitati uriase de date nestructurate, cum ar fi e-mail-uri, convorbiri telefonice si fisiere video.