Browserul Chrome implineste trei ani de la lansare, a anuntat Google care se declara foarte multumita de parcursul acestuia si de faptul ca, pornind de la el, a fost lansat si sistemul de operare Chrome OS care se gaseste pe laptop-uri vandute in opt piete. Datele StatCounter arata ca browserul Chrome se afla pe locul trei, cu o cota de circa 15%, departe de liderii IE si Firefox.

Dupa ce mai bine de sase ani seful Google - Eric Schmidt - s-a opus lansarii unui sistem de operare - considerand ca e prea devreme si compania e prea mica pentru o miscare atat de mare - Chrome OS a fost anuntat in vara lui 2009.

Insa sistemul de operare a avut la baza browserul Chrome a carui prima versiune beta a fost lansata la inceput de septembrie 2008. In aceea perioada versiunile noi apareau la patru - cinci luni, insa in prezent se succed la mai putin de doua luni, astfel ca s-a ajuns la versiunea cu numarul 13 pentru Chrome.

Mai toate browserele lanseaza versiuni noi extrem de des, iar un grafic al Google arata evolutia diverselor browsere cu versiunile lansate si evolutia internetului in general.

Google spune despre Chrome ca este un browser sigur si rapid, considerand ca este usor de utilizat. Datele irlandezilor de la StatCounter arata ca browserul Chrome a castigat in mod constant cota de piata in acesti ani, insa e inca departe de Internet Explorer si Mozilla Firefox. Pe plan mondial, Explorer are circa 46%, Firefox are 30%, iar Chrome, circa 17% (versiunea 12 are circa 3%). Totusi, alte companii de cercetare dau pentru Chrome o cota ceva mai mica, undeva in jurul a 10%.

In Romania. Firefox are circa 42% din piata browserelor, Explorer detine cam 32%, iar Chrome, circa 18%, tot conform datelor StatCounter.

Pornind de la browserul Chrome, Google a anuntat in vara lui 2009 ca va lansa un sistem de operare care va avea la baza browserul si va utiliza masiv cloud-computing-ul, toate aplicatiile esentiale fiind pe internet, nu pe calculatorul utilizatorului. Primele laptop-uri cu Chrome OS ar fi trebuit lansate la final de 2010, insa pana la urma s-au lansat in aceasta vara. Din iulie aceste laptop-uri sunt vandute in opt tari: SUA, Marea Britanie, Italia, Franta, Germania, Spania, Olanda si Coreea de Sud. Despre Romania nu s-au comunicat niciun fel de detalii.