Comisia Europeana asteapta scuze dupa ce unul dintre purtatorii sai de cuvant a fost numit in mai multe randuri "idiot" in cadrul unei emisiuni a televiziunii publice britanice BBC, relateaza AFP.

Pozitia Comisiei a venit in urma emisiunii "Newsnight" de miercuri, dedicata crizei datoriilor suverane din Europa, si la care participa, in duplex de la Bruxelles, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Afaceri economice si monetare Olli Rehn, Amadeu Altafaj.

Dupa ce animatorul emisiunii l-a intrebat daca doreste "sa-si ceara scuze pentru lipsa de leadership din Europa in aceasta criza", Amadeu Altafaj a fost atacat de unul dintre invitati, ziaristul si analistul britanic Peter Oborne, care a declarat la un moment dat ca este "teribil de ingrozitor sa-l asculti pe acest idiot de la Bruxelles".

"Domnule idiot de la Bruxelles, doriti sa raspundeti?", l-a intrebat atunci prezentatorul, Jeremy Paxman. Dupa ce a fost facut idiot in mai multe randuri de Oborne, Amadeu Altafaj si-a scos in cele din urma casca din ureche si lavaliera si a parasit studioul (minutul 4,43).

"Bazele relatiei noastre cu presa, care sunt fondate pe respect si profesionalism, nu au fost respectate, deplangem acest lucru si asteptam scuze", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen.

"Ni s-au prezentat deja scuze, ora", a adaugat aceasta.