Ziarele traditionale, pe hartie, vor disparea complet in intreaga lume pana in 2040 si vor fi inlocuite de suporturi digitale, prezice Francis Gurry, directorul general al Organizatiei Mondiale pentru Proprietatea Intelectuala (OMPI), o agentie a ONU, citata de AFP.

Intr-un interviu acordat cotidianului La Tribune de Genève, Gurry a declarat ca "in cativa ani nu vor mai exista ziare tiparite asa cum le cunoastem azi. Este o evolutie, nu e nici bine, nici rau, exista studii care anunta disparitia lor pentru anul 2040, in Statele Unite este vorba de anul 2017".

Potrivit lui Francis Gurry, este vorba de o evolutie inevitabila, deoarece deja in Statele Unite se vand mai multe carti digitale decat tiparite pe hartie iar in orase se gasesc din ce in ce mai putine librarii.

Una dintre problemele legate de aceasta evolutie este salariul ziaristilor, adauga acesta.

"Cum vor putea editorii sa gaseasca un venit pentru cei care scriu articolele", se intreaba Gurry, in conditiile in care trebuie pastrat "sistemul de drepturi de autor ca mecanism de recompensare a creatorilor, fara aceasta nu se poate trai".