CNA a amanat discutiile programate pentru joi pe tema situatiei de la Realitatea TV. Presedintele CNA, Rasvan Popescu, declarase marti pentru HotNews.ro ca forul urma sa adune, miercuri, date despre situatia acestui post de televiziune sau a unui posibil nou post, RTV, urmand ca joi CNA sa analizeze aceste documente. Rasvan Popescu a spus astazi pentru HotNews.ro ca "deocamdata nu avem datele necesare". El a spus ca firma ce detine licenta pentru postul RTV Targu Jiu a trimis saptamana trecuta o informare ca s-a schimbat actionariatul si administratorul, fara a da nume, iar pana astazi CNA nu a primit lamuriri.

Marti, Rasvan Popescu spusese pentru HotNews.ro ca CNA urma sa discute joi despre emisia "RTV", in conditiile in care, in aceeasi zi, managerul Asesoft Sebastian Ghita a declarat ca RTV a inceput sa emita pe satelit, fara a oferi detalii legate de licenta folosita pentru aceasta emisie sau de continutul difuzat.

Astazi, Rasvan Popescu a spus ca cel mai probabil discutiile din CNA vor avea loc saptamana viitoare, deoarece "deocamdata nu avem datele necesare":

  • Rovigo, administratorul judiciar al Realitatea Media, compania ce detine licenta pentru Realitatea TV, nu a trimis CNA nicio notificare, pana miercuri dupa-amiaza
  • trebuie lamurit cu Eastern Space Systems (satelitul prin care postul RTV emite incepand de marti, potrivit declaratiilor lui Sebastian Ghita pentru Mediafax - n.r.) cine transmite semnalul "RTV" , semnal prin care este transmisa "tot Realitatea TV"
  • societatea ce detine licenta pentru postul RTV Targu Jiu, Ridzone Computers, a transmis saptamana trecuta CNA o informare privind schimbarea administratorului si actionariatului, dar nu a precizat despre cine e vorba. CNA a cerut lamuriri, iar pana miercuri nu a primit un raspuns.

Patronul Asesoft Sebastian Ghita, care pana recent a avut contractul de management cu Realitatea Media, dar care dupa intrarea in insolventa a acestei companii a intrat intr-un conflict deschis cu actionarul majoritar Elan Schwartzenberg si administratorul judiciar Rovigo, a spus marti pentru Mediafax ca "noua televiziune" RTV emite "din studiourile noastre de la Casa Presei Libere", prin satelitul Eastern Space Systems, iar "continutul il producem noi, cu toata echipa care inainte a lucrat la Realitatea".

Sebastian Ghita a refuzat sa spuna prin ce licenta emite noua televiziune si cine detine acea licenta. Marti, el spunea pentru HotNews.ro ca are licenta "din 9 septembrie". Miercuri, el a spus pentru Paginademedia.ro ca are licenta "din 9 iunie", fara alte detalii.

In presa s-a speculat ca el s-ar afla in spatele societatii Ridzone Computers, ce opereaza postul RTV Targu Jiu si unde, potrivit datelor de la Registrul Comertului, neschimbate pana miercuri dupa-amiaza, asociati sunt Raitaru Ionut Daniel (95%) si Raitaru Maria Madalina (5%). In 9 iunie a.c., Ridzone a primit aprobarea CNA pentru modificarea licentei audiovizuale pentru postul RTV Targu Jiu, difuzat pana atunci doar la nivel local. De atunci, postul poate fi difuzat la nivel national, prin satelit, in anumite conditii.

Potrivit unor reprezentanti CNA contactati de Hotnews.ro:

  • Pentru a schimba grila de programe, fie si pentru a transmite programul Realitatea TV, postul RTV ar avea nevoie de aprobarea CNA, potrivit regulilor in vigoare
  • Un post are nevoie de acordul CNA si pentru a schimba locul de emisie, de exemplu din Targu Jiu in Bucuresti
  • Pentru schimbarea actionariatului, detinatorul licentei RTV trebuie doar sa notifice Consiliul, oferind informatii detaliate in acest sens
  • CNA nu poate interveni in disputele in instanta dintre doua societati
  • O societate nu poate transmite semnalul unei televiziuni pentru care nu detine licenta, fara acordul detinatorului acelei licente, fiind nevoie de alt continut si alte elemente de identitate

O saptamana de foc pentru Realitatea

Joi, 6 octombrie:

  • Administratorul judiciar al Realitatea Media, Rovigo SPRL, denunta contractul cu Asesoft. Gheorghe Piperea, avocatul Realitatea Media: Efectul este imediat. Sebastian Ghita/Asesoft: Asesoft devine cel mai mare creditor si va cere falimentul
  • Se intensifica lupta pentru angajati. Sebastian Ghita afirma ca "600 de oameni" si-ar fi dat demisia de la Realitatea Media, ramanand doar pe noua sa firma, RTV Net Satellite. Sorin Enache, directorul general Realitatea Media, afirma ca ar fi vorba de mult mai putine demisii

Vineri, 7 octombrie:

  • Elan Schwartzenberg avertizeaza angajatii ca oricine se asociaza "direct sau indirect cu Sebastian Ghita si tentativa lui de furt al Realitatii se implica automat in multiple infractiuni civile sau penale"

Sambata, 8 octombrie:

  • Rovigo SPRL acuza Asesoft ca i-a refuzat accesul in sediul Realitatea Media. Sebastian Ghita spune ca Asesoft si-a declarat disponibilitatea sa discute cu cei de la Rovigo. Rovigo face plangere penala contra firmei de paza si Asesoft pentru refuzul de a-i lasa pe reprezentantii sai in cladire

Luni, 10 octombrie:

  • Elan Schwartzenberg anunta ca a depus plangere penala contra Asesoft International, Sebastian Ghita si RTV Satellite NET pentru savarsirea "infractiunilor de concurenta neloiala"

Marti, 11 octombrie:

  • Sebastian Ghita declara, fara a oferi detalii, ca "RTV" emite de marti pe satelit.
  • Este anuntat un ordin de luni al Tribunalului Bucuresti, ce obliga Asesoft, RA-APPS si Coresi SA sa permita accesul reprezentantilor Rovigo si a administratorului statutar Irina Chirica in spatiul Realitatea Media din Piata Presei Libere nr. 1.
  • Apar relatari privind un numar tot mai mare de angajati ai postului care ar fi demisionat de la Realitatea Media, ramanand doar la noua companie RTV Satellite Net. Presedintele CNA Rasvan Popescu anunta ca acest for va discuta situatia de la Realitatea joi (CNA a decis miercuri sa amane discutiile)