Despre voluntariat s-a discutat mai mult anul aceasta decat de obicei. Nimic neobisnuit, dat fiind faptul ca anul 2011 este Anul European al Voluntariatului. In acest context am incercat sa vedem ce fac de fapt oamenii si in ce gen de activitati se implica. Asa am aflat de la doamna Ionela Tudor, coordonantor al activitatilor de comunicare de la Fundatia Motivation Romania (FMR), ca timp de mai bine de 12 luni angajatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), dar si unele dintre persoanele private de libertate au desfasurat activitati de voluntariat in cadrul acestei fundatii. Totul a inceput din dorinta de a oferi un context in care angajatii din sistemul penitenciar sa faca ceva util si benefic pentru copiii si tinerii aflati in grija acestei fundatii.

Penitenciarul Rahova, Serbare de craciunFoto:

Prima actiune a Fundatiei Motivation Romania si a Administratiei Nationale a Penitenciarelor a avut loc in iulie 2010. Atunci, trei persoane private de libertate i-au ajutat pe copiii si tinerii cu dizabilitati intelectuale aflati in grija Fundatiei sa lucreze in sera de legume din Clinceni, Ilfov. Era ceva important, pentru ca de aici se hranesc cei 27 de copii si tineri dezinstitutionalizati care traiesc in casele de tip familial construite de FMR. Apoi, ca sa facem lucrurile mai organizat, din luna noiembrie 2010, FMR si ANP au semnat un protocol de colaborare pentru mai multe actiuni comune. Era o premiera pentru sistemul penitenciar. De atunci, angajatii din penitenciarele si spitalele penitenciar Jilava si Rahova si din aparatul central s-au inscris intr-un program de voluntariat. Ei sunt voluntari si desfasoara actiuni pentru copiii si tinerii cu dizabilitati din casele din Clinceni si Cornetu, Ilfov. Sunt in jur de 20 de medici, psihologi, educatori care merg in zilele de week-end, prin rotatie, la Motivation pentru a le oferi copiilor si tinerilor timp, generozitate, experienta si caldura sufleteasca. Sunt lucruri de nepretuit pentru acesti tineri. Un alt scop al colaborarii il constituie participarea detinutilor la activitati de voluntariat. Un exemplu il constituie evenimentul organizat in decembrie la Penitenciarul Rahova. Atunci copiii si tinerii cu dizabilitati au sustinut un spectacol impreuna cu persoanele private de libertate si pentru acestea. La final, copiii si tinerii au primit cadouri de Craciun confectionate chiar de detinuti, ne-a povestit Ionela Tudor.

Din povestile aflate de la Motivation am inteles ca, prin efortul si grija voluntarilor, o zi de week-end a copiilor si tinerilor de la Motivation ajunge sa semene cu o zi petrecuta in familie. Voluntarii se joaca, se plimba sau participa la tot soiul de alte activitati distractive. Dar si angajatii din penitenciare au ceva de invatat. Ei sunt "responsabilizati" cu privire la nevoia de incluziune a persoanelor dezavantajate, devenind, de multe ori, promotori ale acestora, inclusiv la locul de munca.

Cum se simt si ce declara voluntarii care lucreaza cu Motivation?

In primul rand, voluntarii au sentimentul ca pot oferi ceva celor care au cu adevarat nevoie de sprijin. Ei pleaca cu multumirea ca au facut ceva bine. Psihologii din proiect ne-au spus ca si pentru ei este o experienta profesionala, pe langa cea afectiva. E ceva de suflet, ne-a spus Johanna Popescu, unul dintre voluntari, cea care a initiat acest proiect din partea ANP.

Iar persoanele private de libertare care au venit sa voluntarieze au ramas impresionate de acesti copii, de oamenii in scaun rulant care ii ingrijesc, de cata munca si cata grija isi daruiesc unii altora. La final, detinutii ne-au cerut fotografii cu tinerii, sa le puna in celulele lor. Pentru copiii si tinerii de la Motivation intalnirea cu voluntarii este evenimentul weekendului. Ei sunt prietenii lor. Si chiar daca unii dintre ei, din cauza dizabilitatii, au respins la inceput ideea de oameni noi, acum, chiar daca nu pot vorbi, se bucura, in felul lor, de fiecare data cand le vin musafirii in vizita. "Cand mai vin prietenii de la puscarie?", asta este intrebarea lor cand ii intalnesti dupa weekend. Prin acest proiect, copiii si tinerii din casele noastre de tip familial au parte de cel mai consistent si consecvent sprijin al unor voluntari. Din acest punct de vedere, este cel mai de succes dintre toate programele de voluntariat derulate pana in prezent de Fundatia Motivation Romania, ne-a mai marturisit doamna Tudor.

Povestea copiilor si tinerilor gazduiti in casele de tip familial construite de Motivation a inceput in urma cu aproape 10 ani. Atunci, una dintre cele mai importante initiative ale Fundatiei Motivation Romania a fost aceea de a dezvolta servicii de ingrijire in comunitate pentru copiii cu dizabilitati dezinstitutionalizati. Incepand din ianuarie 2003, prin programul Impact, Motivation a transferat 37 de copii cu dizabilitati din Centrul de Plasament Tancabesti (Ilfov). Dintre acestia, 27 traiesc si acum in casele fundatiei de tip familial. Pentru acesti copii au fost dezvoltate servicii de recuperare medicala si psihologica, un centru de zi si un atelier ocupational. Ei primesc sprijin educational in centrul de zi, in scoli speciale si in scoli publice. Pentru acesti tineri, Motivation organizeaza tabere si alte activitati menite sa le ofere o viata cat mai frumoasa.

Pentru cei care s-ar putea intreba daca este posibil sa faca ceva pentru ceilalti si sa ajute, le recomandam exemplul Motivation. Va puteti implica in programele prin care Fundatia Motivation Romania incearca sa le imbunatateasca viata acestor copii si tineri. Ii puteti ajuta sa lupte impotriva unuia dintre cele mai grave efecte ale dizabilitatii: izolarea. Daca veti scrie pe adresa info@motivation.ro, veti putea afla ce puteti face ca voluntar pentru persoanele cu dizabilitati. Detalii despre programele Motivation gasiti si la adresa www.motivation.ro.

Daca sunteti jurnalisti si ati publicat sau difuzat de-a lungul anului materiale despre activitati de voluntariat, atunci sunteti invitati sa le inscrieti in concursul "Reporter European". Organizat de Reprezentanta Comisiei Europene si Biroul Parlamentului European in Romania, concursul se adreseaza jurnalistilor din presa centrala si locala, dar si bloggerilor romani. Temele concursului "Reporter European", editia anului 2011, sunt voluntariatul si reforma politicii agricole comune. Pot fi inscrise in concurs materiale publicate sau difuzate in perioada 1 ianuarie - 20 noiembrie 2011, iar termenul limita pentru inscrierea lor este 30 noiembrie 2011. Mai multe informatii despre concurs pot fi gasite aici.