Angajatii Saptamana Financiara, Fin.ro (Financiarul) si Fin.ro Magazin, care miercuri nu au dat testul profesional ce ar fi trebuit sa preceada trecerea publicatiilor economice ale trustului Intact pe o alta societate, Intact Publishing, trebuie sa decida pana vineri seara daca vor sau nu sa treaca pe noua companie, dupa cum au spus pentru HotNews.ro surse din interiorul redactiilor. In caz ca vor sa lucreze in continuare la aceste publicatii, ca parte a Intact Publishing, ei ar urma sa dea luni testul respectiv. Sursele au precizat ca li s-a spus ca directorul editorial Radu Preda ar urma sa nu faca parte din echipa ce va lucra la Intact Publishing si ca redactorul-sef Edi Pastia ar opta, la randul sau, sa nu treaca pe noua firma, in timp ce directorul general Gabriela Firea a intrat intr-un concediu de durata, fiind insarcinata.

  • Pana la ora publicarii acestui material, Edi Pastia, Radu Preda si Gabriela Firea nu au putut fi contactati pentru declaratii privind situatia de la publicatiile economice ale Intact, iar cel care asigura conducerea noii companii Intact Publishing, Dan Matiescu, nu a raspuns inca intrebarilor transmise pe e-mail de HotNews.ro.

UPDATE 1 Surse din redactiile publicatiilor economice spun ca nimeni din zona editoriala nu a optat, pe parcursul zilei de vineri, sa treaca pe noua firma in aceste conditii si ca doar cativa dintre angajatii din departamentele de suport - dintr-un total de circa 70 de angajati - au spus ca vor sa treaca si sa dea, luni, testul profesional.

UPDATE 2 "Publicatiile economice ale grupului vor continua sa apara si avem convingerea ca scurtcircuitul in transmiterea mesajelor se va rezolva (...). Etapa de evaluare ramine obligatorie pentru toti jurnalistii care doresc sa se angajeze pe Intact Publishing", declara, pentru HotNews.ro, Dan Matiescu/Intact Publishing. Dan Matiescu a raspuns prin e-mail intrebarilor HotNews.ro. Vezi mai jos raspunsurile lui.

UPDATE 3 Potrivit ultimelor informatii HotNews.ro, de la Saptamana Financiara/Media Casa Press ar dori sa treaca pe Intact Publishing doar sapte angajati (3 de la Felicia, 2 de la marketing, 1 de la contabilitate, 1 de la resurse umane) - nimeni din redactiile economice.

Angajatii contactati de HotNews.ro spun ca sefii i-au sfatuit insistent sa se gandeasca bine, fiecare in parte, daca semneaza, astazi, hartiile prin care opteaza daca vor sau nu sa treaca pe noua firma si sa nu se lase furati de emotii in decizia lor. Sursele mai spun ca au fost informate ca societatile care publica in prezent Saptamana Financiara, Fin.ro si Felicia ar urma sa inceteze activitatea de editare a acestor publicatii pe 15 noiembrie, moment in care ar urma se se treaca pe noua companie. Pana atunci, publicatiile vor fi editate tot de Media Casa Press, in actuala formula.

Din informatiile HotNews.ro, a fost facut dupa o intalnire a conducerii acestor publicatii cu conducerea Intact, joi seara.

Informatii de context:

  • In septembrie a.c., Intact a anuntat ca va reuni aproape toate publicatiile sale in cadrul unei noi companii, Intact Publishing, condusa de Dan Matiescu, director financiar al Intact Media Group si director general al Editurii Intact. Potrivit anuntului de atunci, portofoliul Intact Publishing ar trebui sa includa Jurnalul National, Saptamana Financiara, Fin.ro, Felicia, Good Food, Top Gear si Focus, dar nu si Gazeta Sporturilor. Tot in septembrie, Intact preciza ca procesul de integrare a companiilor se va desfasura pe parcursul urmatoarelor luni, timp in care fiecare resursa de la fiecare publicatie trebuie analizata de o companie de consultanta.
  • Saptamana aceasta, angajatii din zona editoriala de la Jurnalul National, Saptamana Financiara, Fin.ro, Fin.ro Magazin au fost chemati sa dea un test profesional, parte a procedurilor prin care grupul Intact urmareste sa-si reuneasca cea mai mare a publicatiilor sale tiparite sub umbrela unei singure companii, Intact Publishing. Daca jurnalistii de la Jurnalul au dat, miercuri, testul profesional, cei de la publicatiile economice nu au facut-o, spunand ca nu au nimic impotriva testarii, dar ca nu li s-au oferit informatii despre scopul acesteia si despre viitorul lor in noua companie.
  • Primii care au dat teste si interviuri in vederea trecerii pe noua firma au fost angajatii de la departamentele administrative si de suport. Angajatii de pe editorial au fost invitati sa dea un test profesional online miercuri. De ce nu au participat la test jurnalistii de la Saptamana Financiara si Fin.ro? Un angajat care nu a dat testul: "Problema noastra nu sunt testele, chiar daca e umilitor sa dai teste unor oameni pe care i-a validat piata in atatia ani. Problema e scopul acestor teste si faptul ca nu stim la ce ne ducem: ce schema de personal e, ce buget, ce fel de contracte cu noi, cine ne testeaza etc." Vezi detalii aici

Dan Matiescu: Publicatiile economice vor continua sa apara. Va exista o noua organigrama. Restructurarea nu are legatura cu evaluarea

Rep.: Care sunt planurile Intact Publishing pentru integrarea publicatiilor economice, avand in vedere divergentele aparute in relatia cu angajatii acestora, pe seama testului pe care ar fi trebuit sa-l dea saptamana aceasta?

Dan Matiescu: Publicatiile economice ale grupului vor continua sa apara si avem convingerea ca scurtcircuitul in transmiterea mesajelor se va rezolva, astfel incit organigrama sa ii cuprinda pe cei care au aratat intelegere si si-au confirmat cu acest prilej valoarea ,element de baza in construirea statutului de leadership pe care il au aceste titluri. Etapa de evaluare ramine obligatorie pentru toti jurnalistii care doresc sa se angajeze pe Intact Publishing.

Rep: Ce se intampla cu societatile Media Casa Press si Saptamana Financiara SRL in contextul integrarii in Intact Publishing?

Dan Matiescu: In vederea achitarii datoriilor si a indeplinirii altor obligatii existente, aceste companii vor fuziona cu Intact Publishing sau vor fi gasite alte modalitati legale de integrare.

Rep.: Va ramane actuala conducere a publicatiilor economice (Gabriela Firea, Radu Preda, Edi Pastia) la conducerea publicatiilor si dupa integrarea lor in Intact Publishing? Daca nu, cine o va prelua?

Dan Matiescu: Va exista o noua organigrama, insa zona editoriala a publicatiilor va avea aceeasi structura.

Rep.: Exista planuri de restructurare a personalului editorial in urma testelor din aceasta perioada, atat la Jurnalul National, cat si la publicatiile economice?

Dan Matiescu: Restructurarea nu are legatura cu evaluarea. Aceasta se sustine, in mod obisnuit, la angajarea in orice structura din grup. Pe de alta parte, consolidarea va presupune o optimizare a organigramei, insa nu este vorba de numarul de posturi speculat in presa.

Rep.: Exista posibilitatea ca aparitia publicatiilor economice sa fie intrerupta, temporar sau permanent, in urma divergentelor cu angajatii acestora?

Dan Matiescu: Contam pe faptul ca nu se va ajunge la o astfel de situatie, atit timp cit oamenii inteleg ca totul face parte dintr-un proces normal de integrare intr-o noua structura. Cred ca singura problema reala a fost distorsionarea mesajului transmis: oricine va candida la un post in noua companie, va trece prin etapa de evaluare.

Rep.: Angajati care nu au dat testul si care au fost contactati de HotNews.ro au spus ca nu au facut acest lucru deoarece nu li s-a explicat scopul testelor. Care este acest scop?

Dan Matiescu: Scopul evaluarii a fost explicat sefilor de departamente, care au transmis mai departe informatia. Astfel, oamenii au fost invitati sa faca parte dintr-o noua echipa, cu obiectivul clar de a pastra actualele performante jurnalistice. Nu s-a discutat despre o micsorare a salariilor, ci despre o ajustare a structurii existente, astfel incit continutul de calitate sa nu fie afectat.

De altfel, etapa ulterioara testarii, intervievarea, a inceput astazi cu angajatii revistei Felicia, iar ecourile sunt pozitive.

UPDATE 4 Un cititor HotNews.ro, care sustine a fi angajat la Jurnalul National, comenteaza:

  • "D.M.: Scopul evaluarii a fost explicat sefilor de departamente, care au transmis mai departe informatia. Astfel, oamenii au fost invitati sa faca parte dintr-o noua echipa, cu obiectivul clar de a pastra actualele performante jurnalistice. Nu s-a discutat despre o micsorare a salariilor, ci despre o ajustare a structurii existente, astfel incit continutul de calitate sa nu fie afectat." Eu lucrez la JN si habar nu am despre ce vorbeste D.M. in prima parte a acestui raspuns. Oamenii NU au fost invitati sa faca parte dintr-o noua echipa, ci li s-a IMPUS sa scrie un memo in septembrie, in care sa isi exprime dorinta de a trece pe noua firma, Intact Publishing, incepand cu 1.10.2011, iar in ziua de dinaintea testarii li s-a spus, in sedinta, ca „maine, la 12.00, toata lumea va primi un email din partea conducerii”. Atat! Abia dupa aceasta sedinta, am aflat ca a doua zi urma sa primim un test cu intrebari pe care era OBLIGATORIU sa-l dam. Nu prea suna a invitatie, nu? Ref. la a doua parte a raspunsului lui D.M., as vrea sa-i raspund cu o intrebare: Despre ce „continut de calitate” vorbiti? Cand ati facut nu mai stiu cate valuri de disponibilizari anul acesta? Cand aceiasi oameni scriu si la ziar, si la publicatiile conexe, si la site? Cand stresul si oboseala au atins cote alarmante? Cand aproape niciodata nu sunt bani de deplasari si, cand totusi se gasesc, primim cele mai mici diurne din toata presa? Cand oamenii nu sunt motivati de nici un fel, nu mai putem vorbi de „continut de calitate”. Cat despre salarii, m-as bucura ca D.M. sa se tina de cuvant si sa ajusteze si veniturile redactorilor-sefi