Clipul "Delfini maidanezi in Dambovita" a ajuns foarte rapid un viral, avand sambata peste 200.000 de vizualizari pe YouTube. Dragos Musat, cunoscut publicului de la Happy Fish si de la Serviciul de Comedie, a povestit, pentru HotNews.ro, geneza acestui filmulet si cum au ajuns delfinii maidanezi sa manance covrigi in Dambovita.Musat vorbeste si despre acuzatiile de plagiat la adresa clipului, el fiind acuzat ca a copiat ideea dupa o reclama din 2010 pentru KFC.

Delfinii maidaneziFoto: YouTube

Scenariul a fost gandit ca o declinare a campaniei de la TV pentru o marca de covrigi, precizeaza Dragos Musat.

Conceptul campaniei TV era "Tipologii de oameni cu care imparti covrigi", iar sloganul era "Bucura-te de covrigi chiar daca nu ii cumperi tu".

"Si atunci ne-am gandit cine mai se bucura de covrigi, chiar daca nu ii cumpara ei? Pai, cainii maidanezei, porumbeii din parcuri :). Si atunci am declinat conceptul campaniei catre animale din oras: "Tipologii de mamifere cu care imparti covrigii"", explica Musat.

Initial, autorii s-au gandit la o campanie cu caini maidanezi. "Apoi ne-am gandit ca si mai frumos ar fi sa gasim niste animale complet neobisnuite care ar putea sa completeze colectia de animale maidaneze din Bucuresti, in afara de caini, pisici, veverite etc. Si asa ne-a venit ideea cu delfinii. Daca ar exista si delfini maidanezi?! Si unde sa fie? In Dambovita, logic. Si, de aici a urmat executia".

Cum s-a ajuns la cei doi tineri moldoveni surprinsi de aparitia delfinilor?

Dragos Musat

"Am ales doi actori moldoveni pentru a comunica mesajul catmai subtil si mai natural, sa nu para o reclama - si, in plus, distractiv. Pentru ca, dupa cum bine stii, lumea cauta mult divertismentul pe internet - si asta ma vrut sa le oferim: nu o reclama ci divertisment 100% de net. Am scris un scenariu pentru moldovenii nostri si am plecat la filmare. Acolo, toata lumea din jur se distra pentru ca erau doi nebuni pe malul Dambovitei care urlau la niste delfini imaginari: 'Uiti delfini, uăi! Delfiiiini!'. A fost foarte distractiv cat am filmat - peste 30 de duble ca sa avem toate cuvintele absolut necesare pentru a comunica mesajul", explica Dragos Musat.

Partea tehnica

Delfinii au fost construiti de la zero pe computer, spune Dragos Musat.

"Munca a fost foarte grea pentru ca imaginile erau in miscare, camera nu a stat stabila pe trepied si a trebuit sa fie pusi in asa fel incat sa para cat mai naturali. Le-am creat miscarile ca sa fie cat mai veridice, apoi s-a trecut la partea de detalii: apa care sarea in jurul delfinilor, textura pielii care trebuia sa fie evident uda si sa straluceasca la lumina si foarte important, sa poata manca covrigii :)".

Dragos Musat e mandru de ce a iesit: "Rezultatul a fost incredibil: cei care au vizionat clipul in avans pentru aprobare nu puteau sa creada cat erau de reali delfinii. S-a mai bibilit pe ici pe colo ca sa fie absolut perfect si li s-a dat drumul la apa, miercuri de dimineata, pe retelele de socializare".

In prima zi, videoclipul a facut peste 100.000 de vizualizari, "ceea ce este recordul de pana acum pentru viralitatea unui clip".

"Reactiile au fost foarte diverse, de la haz general la uimire, de la neincredere ca delfinii sint reali si pana la acuzatia ca delfinii au fost copiati dupa alte animale din alte clipuri din alte tari. Evident, campania a avut la baza ceva 100% romanesc, maidanezii, care sint problema orasului Bucuresti. De aici ne-am trezit pe internet cu niste delfini maidanezi care cer covrigi iar oamenii din oras le arunca uimiti pana se termina toata punga:)", povesteste acesta.

Reclama a fost difuzata pe aproape toate site-urile din tara si la toate televiziunile, sub forma de divertisment, acesta fiind si unul dintre obiectivele initiale ale creatorilor: "clipul sa nu para o reclama ci un film funny, care sa distreze oamenii din Romania si sa ii faca sa se gandeasca la covrigi cu simpatie".

UPDATE: Regizorul respinge acuzatiile de plagiat formulate de o parte a comentatorilor si a presei.

"La noi e vorba de delfini maidanezi de Bucuresti, acolo sint niste rechini pe care i-a aratat prima data Steven Spielberg in "Falci" :)", afirma el.

Iata mai jos videoclipul despre care un cotidian a scris ca ar fi sursa de inspiratie a delfinilor maidanezi:

Cine sunt cei care au facut Delfinii maidanezi:

  • Bogdan Moraru (director de creatie)
  • Adrian Albu (creatie)
  • Mihai Calota (art-director)
  • Dragos Musat, regie, "ca sa avem control asupra mesajului comunicat"