Publicatia Saptamana Financiara nu va mai aparea, cel putin pentru un timp, in varianta tiparita, anunta Intact Media Group intr-un comunicat difuzat luni. Acesta precizeaza ca "astazi apare ultima editie tiparita din acest an a hebdomadarului Saptamana Financiara". Tot din aceasta saptamana, revista de sanatate, nutritie si frumusete "Felicia" va putea fi citita exclusiv online". Din informatiile HotNews.ro, redactia Saptamana Financiara-Fin.ro nu mai lucreaza, de azi, in sediul pe care l-a avut pana acum, iar angajatii de pana acum asteapta sa se intalneasca cu noul administrator al companiei ce editeaza aceste publicatii pentru a vedea ce se intampla in continuare. Tot din informatiile HotNews.ro, sefii de pana acum ai SFin si Fin.ro (fostul ziar Financiarul) nu vor mai lucra la aceste titluri.

Comunicatul de presa nu precizeaza cine va realiza publicatiile in versiune online, vorbind doar despre o "echipa dedicata" cu o "investitie semnificativa". Informarea nu ofera nici detalii despre periodicitatea Saptamanii Financiare online si nici nu spune clar daca acest titlu va reveni pe print.

Comunicatul Intact:

Bucuresti, 21 noiembrie 2011

Intact Media Group anunta o noua etapa in proiectul de integrare a titlurilor din print sub umbrela Intact Publishing. Considerind apartenenta brand-urilor "Saptamana Financiara", "Fin.ro Magazin" si "Felicia" la companii diferite, "Saptamana Financiara SRL", respectiv "Media Casa Press ", acestea vor functiona o perioada eminamente online. In timpul in care va avea loc lichidarea operationala Media Casa Press si eventuala fuziune ulterioara cu nou creata Intact Publishing, www.sfin.ro, www.fin.ro, www.revistafelicia.ro isi vor consolida pozitia online printr-o investitie semnificativa si o echipa dedicata, care a contribuit la crearea titlurilor de succes amintite.

Astfel, astazi apare ultima editie tiparita din acest an a hebdomadarului "Saptamana Financiara". Tot din aceasta saptamina, revista de sanatate, nutritie si frumusete "Felicia" va putea fi citita exclusiv online.

Intact Media Group isi reaseaza astfel componenta de print, in contextul transformarilor actuale in aceasta zona, in care viteza si interactivitatea sunt esentiale.

Intact Media Group ajunge astazi la peste 10 milioane de romani, printr-un portofoliu puternic de brand-uri de referinta în televiziune, presă scrisă, radio, online şi producţie, printre care Antena1, Antena 3, Jurnalul National, Radio ZU sau gsp.ro.

UPDATE Un comunicat intern al Intact, similar cu cel transmis azi presei, ii asigura, la final, pe angajati ca "va vom tine la curent constant cu evolutia acestui demers. Pana atunci, puteti urmari zilnic stirile si informatiile publicate pe site-urile consacrate."

Din informatiile HotNews.ro, lunarul Fin.ro Magazin nu va aparea in decembrie.

Context:

  • La inceputul acestei luni, angajatii de la Saptamana Financiara, Fin.ro (Financiarul) si Fin.ro Magazin ar fi trebuit sa dea, asemenea celor de la Jurnalul National, un test care ar fi trebuit sa preceada trecerea acestor publicatii ale trustului Intact pe o alta societate, Intact Publishing. Daca cei de la Jurnalul au dat testul, cei de la Sfin si Fin.ro nu au facut-o, spunand ca nu li s-a explicat ce se va petrece cu aceste publicatii si cu angajatii. Drept urmare, ei au fost pusi sa aleaga daca vor sau nu sa treaca pe noua companie, in caz ca da ei trebuind sa dea testul respectiv. Niciunul din angajatii din zona editoriala de la aceste publicatii nu a optat sa treaca pe noua firma.
  • Sursele au precizat atunci ca li s-a spus ca directorul editorial Radu Preda si redactorul-sef Edi Pastia urmau sa nu treaca pe noua firma, in timp ce directorul Gabriela Firea intra in concediu de durata, fiind insarcinata. La randul sau, seful Intact Publishing, Dan Matiescu, spunea tot atunci pentru HotNews.ro ca publicatiile economice vor continua sa apara, ca societatile Media Casa Press si Saptamana Financiara urmau sa fuzioneze cu Intact Publishing "in vederea achitarii datoriilor si a indeplinirii altor obligatii existente". Intrebat daca va ramane conducerea de pana acum (Gabriela Firea, Radu Preda, Edi Pastia) dupa integrarea in Intact Publishing, Matiescu evita un raspuns clar: "Va exista o noua organigrama, insa zona editoriala a publicatiilor va avea aceeasi structura".
  • Situatia a fost declansata dupa ce, in septembrie a.c., Intact a anuntat ca va reuni aproape toate publicatiile sale in cadrul unei noi companii, Intact Publishing, condusa de Dan Matiescu, director financiar al Intact Media Group si director general al Editurii Intact. Potrivit anuntului de atunci, portofoliul Intact Publishing urma sa includa Jurnalul National, Saptamana Financiara, Fin.ro, Felicia, Good Food, Top Gear si Focus, dar nu si Gazeta Sporturilor. Tot in septembrie, Intact preciza ca procesul de integrare a companiilor se va desfasura pe parcursul urmatoarelor luni, timp in care fiecare resursa de la fiecare publicatie trebuie analizata de o companie de consultanta.

In ultimele saptamani, potrivit informatiilor HotNews.ro, au avut loc negocieri intense, care nu au putut duce, insa, la continuarea aparitiei tiparite a Saptamanii Financiare. La Media Casa Press a fost numit un nou administrator, Catalin Sandu.

Intr-un editorial publicat azi in ultimul numar tiparit al Saptamanii Financiare, cu titlul "Ziarele, departe de ultimul cuvant", Edward Pastia scrie intre altele: "Sigur, acum putem spune ca printul nu mai aduce profit, ca e timpul sa ne ducem la culcare. Eu nu vorbesc insa despre verbul "a tipari", ci de­spre "a scrie". Se poate face si online, dar si pe peretii cladirilor, da­ca altfel nu se poate."

Situatie financiara grea

Cu exceptia Media Sport Group (BBC Good Food, Top Gear), companiile care editeaza publicatiile reunite in Intact Publishing - Saptamana Financiara SRL si Media Casa Press (Saptamana Financiara, Fin.ro, Fin.ro Magazin, Felicia), Editura Intact (Jurnalul National) - au inregistrat pierderi in 2010, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Publicatie - Cifra de afaceri 2010 (euro) - Profit/(Pierdere) 2010 (euro)

  • Saptamana Financiara - 2.937.673 - (995.808)
  • Media Casa Press - 4.614.138 - (1.195.719)
  • Media Sport Group - 1.141.506 - 48646
  • Editura Intact  - 16.755.136 - (756.699)

In primul trimestru al anului in curs, Saptamana Financiara - sustinuta si de un insert foarte cautat - cursul English Today", inregistra vanzari medii pe aparitie de circa 35.000 de exemplare. In al doilea trimestru, cand publicatia a fost insotita de alta colectie, vanzarile medii pe aparitie scadeau la jumatate (circa 18.000 de exemplare). Vanzarile medii pe aparitie (total - abonamente, vanzari cu bucata, vanzari in bloc) depaseau 30.000 in ultimul trimestru din 2007, se apropiau de 40.000 in 2008 si atingeau un maxim de peste 45.000 (fara vanzari in bloc) in ultimul trimestru din 2010, cand a inceput colectia "English Today".