​Consiliul de Administratie al TVR a aprobat, marti, planul de restructurare a institutiei, ce include masuri precum reducerea cu 10% a personalului Televiziunii publice si care are drept scop echilibrarea bugetara, prin scaderea costurilor cu cel putin 50 de milioane de lei anual, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu. Acesta anuntase planul de restructurare in urma cu doua saptamani.

Alexandru Lazescu a spus pentru HotNews.ro ca in sedinta extraordinara de marti Consiliul de Administratie a fost de acord cu obiectivele planului de echilibrare financiara a institutiei. CA a aprobat si o buna parte din masurile necesare ca aceste obiective sa fie atinse, urmand ca restul sa fie discutate in urmatorul CA, in decembrie.

Potrivit lui Alexandru Lazescu, procesul de restructurare si reorganizare va dura cateva luni, iar cea mai mare parte a reducerilor va fi obtinuta din diminuarea cheltuielilor cu personalul (circa 3.300 de angajati in prezent). "Se are in vedere disponibilizarea in jurul a 10% prin evaluari, reducerea numarului de productii - prea multe acum - si identificarea actiunilor care nu mai au rost sa fie mentinute", a spus Lazescu.

Ce alte elemente ale planului de restructurare au fost aprobate marti, potrivit lui Alexandru Lazescu:

  • managementul TVR a fost mandatat sa negocieze ca, dupa expirarea actualului contract colectiv de munca in prima parte a anului viitor, sa se renunte la sporuri, bonusuri si beneficii incluse in actualul CCM
  • urmeaza sa fie adoptat "un cadru de normare flexibila a muncii", altfel spus sa fie reduse sumele alocate pentru ore suplimentare si pentru munca in zilele de sambata si duminica. Lazescu estimeaza ca sumele alocate in acest sens vor scadea cu cel putin 75%
  • o reforma salariala "care sa elimine discrepantele majore dintre salariile din institutie"
  • extinderea la nivelului intregului management a contractelor pe perioada determinata, de regula de trei ani
  • alte masuri, precum externalizarea unora dintre activitatile sezoniere, urmeaza sa fie discutate si decise in CA-ul din decembrie.

Vezi cum explica Alexandru Lazescu, in septembrie, situatia financiara critica a TVR