GMG Media Box, companie detinuta de PSV Company, a preluat controlul asupra a 19,9% din compania care opereaza postul OTV, Ocram Televiziune, in 2010, dar "tranzactia dintre ceea ce reprezenta grupul PSV si OTV a avut loc initial in 2007", a spus miercuri, pentru HotNews.ro, Cozmin Gusa. Acesta spusese luni, pentru HotNews.ro, ca devenind actionar majoritar la PSV Company a preluat controlul si asupra a 20% din OTV. Dan Diaconescu a spus marti seara, la B1 TV, ca afirmatia lui Gusa ca el ar detine 20% din actiunile OTV este falsa si a dezmintit ca postul sau ar avea legatura cu Sorin Ovidiu Vantu sau Petromservice. Contactati miercuri de HotNews.ro, si Gusa, si Dan Diaconescu si-au mentinut declaratiile si s-au indemnat reciproc sa se uite in actele contabile.

Cozmin Gusa si Dan DiaconescuFoto: Colaj foto: Captura B1 / Agerpres
  • Cozmin Gusa anunta duminica, in Adevarul, ca a preluat impreuna cu Maricel Pacuraru societatea Elbahold, ce figureaza drept actionar majoritar, cu aproape 54%, in PSV Company. El a spus apoi, la B1 TV, ca a devenit astfel actionar cu 20% la Realitatea TV si la OTV, iar intr-un interviu pentru HotNews.ro arata ca tranzactia cu Ocram Televiziune, care opereaza licenta OTV, "a fost realizata printr-o firma care apartine PSV Company. (...) Si procurorii sunt interesati de detaliile acestei tranzactii dintre GMG Media Box si Ocram Televiziune".

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, la Ocram Televiziune SRL figureaza doi asociati: Diaconescu Cristian Dan, cu 80,1%, respectiv GMG Media Box SA, cu 19,9%. Tot la Registrul Comertului, GMG Media Box figureaza, in prezent, cu trei asociati: doua persoane fizice, Sorin Enache si Constantin Druica (0,0017591101% fiecare), respectiv o persoana juridica - PSV Company, cu 99,9964817798%.

  • Marti seara, la B1 TV, Dan Diaconescu a declarat ca "eu nu-l acuz (pe Cozmin Gusa - n.r.), dar nu s-a uitat bine in contabilitate", ca afirmatia cum ca 20% din OTV ii apartin lui Gusa e falsa, ca "s-a spus ca la Partidul Poporului sunt foarte multi bani ai lui Vintu - nimic mai fals" si ca Petromservice nu ar fi dat niciun ban OTV.

Contactat miercuri de HotNews.ro, Cozmin Gusa a declarat ca "documentele de la Registrul Comertului certifica participarea noastra in OTV cu 19,9%, prin GMG Media Box, unde PSV Company este actionar in calitate de 99,9%". El a spus ca intrarea GMG in Ocram Televiziune s-a finalizat in 2010, dar "tranzactia dintre ceea ce reprezenta grupul PSV si OTV a avut loc initial in anul 2007". Potrivit lui Gusa, in aceasta tranzactie "s-a platit un pret incredibil pentru Romania, respectiv 40 de milioane de euro pentru aceasta participare".

Cozmin Gusa pentru HotNews.ro:

  • "Eu nu doresc sa intru intr-o contradictie cu Dan Diaconescu, e un om simpatic pe care il cunosc de mult timp. M-am intalnit si in urma cu cateva zile cu el si i-am spus ca nu stie sa citeasca documentele contabile, dar, probabil, acum le va citi cu atentie. Raman la declaratia pe care am facut-o la HotNews.ro in urma cu doua zile si documentele de la Registrul Comertului certifica participarea noastra in OTV cu 19,9% prin GMG Media Box, unde PSV Company este actionar in calitate de 99,9%. Unu la mana."
  • "Doi la mana, interesul nostru este sa vedem cum pot sa fie fructificate aceste participatii minoritare, daca ele au fost investite corespunzator. Nu dorim sa intram in niciun fel de contradictii cu patronii majoritari ai acestor institutii media, nu dorim sa intervenim in politica editoriala, dar dorim sa vedem daca participatia poate sa fie fructificata printr-un profit care sa ne ajute alaturi de alte lucruri pe care le facem sa platim datoriile la stat pentru ca aceasta companie sa devina profitabila in beneficiul angajatilor si al proprietarilor."
  • Despre intrarea GMG in Ocram: "Dupa stiinta mea, acest lucru s-a realizat in 2010, dar tranzactia dintre ceea ce reprezenta grupul PSV si OTV a avut loc initial in anul 2007".
  • Ce s-a intamplat in 2010?  "Nu cunosc. Cunosc doar documentele contabile care certifica negru pe alb ca, unu la mana, PSV prin GMG Media Box e actionar cu 19,9% la compania care detine licenta OTV si, doi, din nefericire s-a platit un pret incredibil pentru Romania, respectiv 40 de milioane de euro pentru aceasta participare. Si va dati seama ca interesul nostru e sa vedem daca s-a facut ceva profitabil cu acesti bani".
  • Tranzactia s-a facut in transe?  "Cred ca da, contractul cred ca asa spune."
  • Transele au fost achitate?  "In mod normal, au fost achitate, pentru ca au fost certificate de catre banca. Sunt lucruri pe care e impropriu sa le certific in acest moment, pentru ca e prea mare cantitatea de lucruri pe care trebuie sa le administram acum, la preluarea companiei".

Dan Diaconescu a reluat la randul sau, miercuri, pentru HotNews.ro declaratiile facute marti seara la B1 TV, spunand ca Cozmin Gusa "nu are nici 0,0% din OTV" si ca participatia de 19,9% in Ocram ce figureaza ca apartinand GMG este a sa. Intrebat cum se poate acest lucru, el a evitat un raspuns clar, spunand drept argument ca "potrivit legii, nu pot fi unic actionar la mai multe televiziuni".

Dan Diaconescu, pentru HotNews.ro:

  • "Gusa nu are nici 0,0% din OTV. De ce nu a spus pe 7 noiembrie (cand Cozmin Gusa spune ca a avut loc preluarea Elbahold - n.r.), de ce nu m-a sunat atunci? E o minciuna sfruntata. (...) M-am saturat sa se tot spuna ca OTV are legatura cu Vantu, cu Luca sau cu Petromservice, ca a luat bani de la ei. Nu e adevarat"
  • Ale cui sunt cele 19,9% care figureaza ca apartinand GMG?  "Ale mele". Cum sunt ale dumneavoastra, daca la GMG apare, cu 99,9%, PSV Company?  "Conform legii nu pot fi unic actionar la mai multe televiziuni"
  • "El (Gusa - n.r.) nu are cum sa fie actionar. El sustine ca a cumparat Elbahold de la o firma care sustine ca detinea Elbahold. Eu nu sunt foarte sigur de acest lucru"
  • "GMG nu are nicio legatura cu Gusa. Gusa n-are legatura nici cu Petromservice, daramite cu GMG si OTV"
  • "OTV a distrus Mafia Vantu-Luca"
  • "Gusa este un interpus al presedintelui Basescu"
  • "Gusa s-a bucurat cand Nastase a inchis OTV in 2002".

Istoric:

  • In 2007, Evenimentul Zilei scria ca Sorin Ovidiu Vantu a ajuns la o intelegere cu Dan Diaconescu si ca postul de televiziune OTV ar fi fost "cumparat de Sorin Ovidiu Vintu prin firma Magic Hand Ltd., un off-shore inregistrat in Cipru". Sursa citata mentiona si o cifra - 20 de milioane de dolari, platibili in doi pasi, primul prevazand preluarea de catre Magic Hand a 20% din Ocram Televiziune. Suma este de doua ori mai mica decat cea mentionata, acum, de Cozmin Gusa in cazul intrarii GMG Media Box in actionariatul Ocram Televiziune.
  • Presa a scris pe larg, in 2007, despre aceasta afacere. Tot atunci, si Catalin Tolontan scria pe blogul lui ca Dan Diaconescu "acum citeva zile a semnat vinzarea unei parti minoritare catre intermediari, in spatele carora se afla Sorin Ovidiu Vantu. Pentru moment, Diaconescu ramine majoritar. Dealul final, care se intinde pe citiva ani, prevede trecerea in etape a actiunilor catre Vantu."
  • Dupa doar cateva luni, in martie 2008, Dan Diaconescu anunta la CNA ca intentiona sa listeze la bursa 20% din OTV, procente pe care, in calitate de actionar unic, le vanduse in prealabil offshore-ului cipriot Magichand. Diaconescu sustinea, atunci, cat tot el era actionar in acest offshore. Listarea la bursa nu a mai avut loc.