​Sindicalistii de la studioul TVR Timisoara au dat in judecata Societatea Romana de Televiziune, primul termen al litigiului de munca - asa cum figureaza cazul pe portal.just.ro - fiind 23 noiembrie 2011, iar urmatorul, pe 11 ianuarie 2012. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii TVR au declarat ca Sindicatul Liber al Studioului TVR Timisoara solicita ca instanta sa oblige Televiziunea publica sa majoreze salariile de baza ale angajatilor acestui canal regional, membri de sindicat, dar si sa plateasca diferenta dintre salariul de baza si cel majorat pentru intreaga perioada 2008-2011.

Actiunea in instanta a sindicalistilor de la TVR Timisoara a fost initiata in conditiile in care TVR - unde situatia financiara a fost prezentata de management drept "critica" - urmeaza sa treaca printr-un proces de restructurare menit sa echilibreze bugetul televiziunii, proces ce ar trebui sa includa si reducerea cu 10% a numarului de angajati.

Contactati de HotNews.ro, responsabilii de comunicare ai TVR au precizat ca "Sindicatul Liber al Studioului TVR Timisoara solicita obligarea televiziunii publice la majorarea salariilor de baza ale angajatilor Studioului TVR Timisoara, membri ai sindicatului, pe anii 2008, 2009, 2010 si 2011 cu indicele de crestere a preturilor de consum comunicat de INS. Aceeasi actiune solicita obligarea SRTv la plata diferentei dintre salariul de baza si salariul majorat pe anii mentionati."

Intrebati daca au existat discutii intre management si sindicat inaintea acestei actiuni in instanta, reprezentantii TVR au spus ca "discutiile conducerii TVR cu partenerii de dialog social s-au concentrat, in ultimul an, pe solutii de reducere a cheltuielilor. Reprezentantii SPUSTv (principalul sindicat din televiziunea publica - n.r.) nu ne-au comunicat intentia colegilor de la Timisoara. Nu excludem insa ipoteza ca aceste discutii sa fi avut totusi loc in 2008, 2009 si prima jumatate a lui 2010, sub fostele administratii."

Reprezentantii TVR au precizat ca, din informatiile pe care le au in acest moment, doar studioul din Timisoara a declansat o astfel de actiune in justitie.

Ce spune conducerea TVR in aceasta chestiune?

  • "Planificarea bugetara pe 2012 prevede o reducere a cheltuielilor TVR cu 50 de milioane de lei. Daca legea va obliga TVR la indexarea salariilor membrilor sindicali din Timisoara, vom reevalua planul actual al restructurarii TVR, in sensul in care vom fi nevoiti sa reducem si mai mult cheltuielile cu personalul. Important este sa atingem tinta echilibrarii veniturilor cu cheltuielile. Mizam insa pe realism. Asemenea actiuni sunt contraproductive. Dincolo de aspectul legal al situatiei, importanta este si atitudinea responsabila".