Cea de-a zecea editie a Galei Premiilor de Excelenta TVR International, "dedicata personalitatilor si proiectelor care au obtinut rezultate deosebite in promovarea Romaniei", avea drept scop sa marcheze 130 de ani de relatii diplomatice romano-hispanice. Evenimentul transmis de TVR 1 si TVR International a atras, insa, atentia mai mult prin osanalele aduse unuia dintre nominalizatii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, William Branza, al carui nume a fost asociat cu cele ale lui Mircea Eliade si Marin Sorescu.

  • TVR: Importanta activitatii desfasurate de premianti "in beneficiul romanilor din diaspora este cu mult mai mare decat orice speculatie asupra apartenentei politice".

Spre finalul Galei de sambata seara a venit randul sa fie premiati nominalizatii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, aflat in subordinea premierului Boc. William Branza, care nu era in sala, a fost prezentat de profesoara Magda Jianu in termeni precum: "pribeag el insusi in cautare de alte identitati, a experimentat asprimea departelui"; ""ajunsese intr-o perioada scurta de timp liantul si motorul romanilor din strainatate (...) stergandu-le lacrima, aducandu-le aproape umarul personal (...)"; "cum spune Mircea Eliade, cosmosul este capodopera zeilor (...), armonia spatiului ocupat de romani in exteriorul granitelor este capodopera lui William Branza". Profesoara a continuat prezentarea desi prezentatorii Galei au intervenit de doua ori, in incercarea de a o intrerupe si de a spune mai repede numele premiatului.

In comunicatele de presa referitoare la Gala TVR International, co-organizata de TVR si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, William Branza este prezentat ca presedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor a Camerei Deputatilor, iar Viorel Badea - presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Senatului. Cei doi sunt, insa, si presedinte, respectiv prim-vicepresedinte PDL Diaspora. La Gala au fost prezenti si alti reprezentanti ai partidului de guvernamant, inclusiv Sulfina Barbu, ministrul Muncii, care i-a inmanat o distinctie ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ambele comunicate (vezi aici si aici) mentioneaza ca William Branza si Viorel Badea au primit diplome speciale din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. La randul sau, Eugen Tomac de la DRP a fost citat de Gandul spunand ca premierea celor doi nu are legatura cu faptul ca ei fac parte din conducerea PDL Diaspora si ca DRP i-a nominalizat. Pe de alta parte, tot in Gandul, William Branza a afirmat luni ca "propunerea nu a facut-o DRP, ci Televiziunea Publica la solicitarea romanilor din strainatate".

Ce spune TVR? In raspunsurile sale pentru HotNews.ro, televiziunea publica atribuie nominalizarea lui William Branza si Viorel Badea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si arata ca "laureatii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni au confirmat si ei aceleasi valori" ca si TVR.

Potrivit reprezentantilor TVR contactati de HotNews.ro:

  • "Gala Premiilor de Excelenta TVR International (TVRi) este o manifestare anuala dedicata personalitatilor si proiectelor care au obtinut rezultate deosebite in promovarea imaginii Romaniei in lume, pentru sprijinirea comunitatilor de romani din diaspora sau promovarea romanismului in lume. Acestea sunt criteriile pe care TVRi, post ce se adreseaza cu preponderenta romanilor de pretudinteni, le are in vedere anual, la intocmirea listei laureatilor fiecarei editii."
  • "Laureatii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni au confirmat si ei aceleasi valori. Acestia au fost, de-a lungul anilor: Dumitru Matcovschi, poet, dramaturg si publicist din Republica Moldova (2010), Vasile Iordachescu din satul Hagicurda, Ucraina (2009), parintele Boian Alexandrovici din Serbia (2008), primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca (2007)."
  • "Laureatii din acest an ai DRP reprezinta cele mai importante foruri superioare din Parlamentul Romaniei, care se ocupa de romanii din diaspora: William Branza, presedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor a Camerei Deputatilor, si Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Senatului. Importanta activitatii desfasurate de ei in beneficiul romanilor din diaspora este cu mult mai mare decat orice speculatie asupra apartenentei politice."
  • "In privinta modului in care au fost prezentati, fiecare dintre cei doi nominalizati a propus o persoana care sa il prezinte. In virtutea dreptului la libera exprimare, TVR nu intervine in discursul invitatilor si nu este raspunzatoare de prezentarea facuta laureatilor."

In cadrul Galei TVR International de anul acesta au fost premiati, intre altii, Estanislao de Grandes Pascual, Ambasadorul Spaniei in Romania; actorul George Mihaita; ministrul Leonard Orban (premiu inmanat de Sulfina Barbu, Ministrul Muncii); Esperanza Aguirre, presedinte al comunitatii Madrid si lider al Partidului Popular Madrid; Geo Saizescu; Dorin Chirtoaca, primarul general al municipiului Chisinau (premiu acordat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei reprezentat de dl. Eugen Tomac, secretar de stat). Vezi lista completa aici