CNA a amendat, miercuri, compania RCS-RDS cu 100.000 de lei pentru ca a scos din grilele sale un post regional inclus in pachetul de posturi pe care era obligata sa le retransmita, West TV. Reprezentantii West TV prezenti la CNA au spus ca postul - ce acopera 11 judete din vestul tarii - a fost scos din grila RCS-RDS pe 7 decembrie, "fara discutii prealabile, fara sa justifice decizia" si ca in loc a fost introdus o alta televiziune.

West TV reclamase RCS-RDS la CNA concomitent cu Antena 2, post scos la randul sau din grila operatorului de cablu in mai multe zone din tara.

  • In cazul Antena 2, post care nu este inclus in lista canalelor libere la retransmisie pe care operatorii sunt obligati sa le retransmita, conform indicelui anual de audienta (lista "must-carry"), RCS-RDS solicitase CNA sa aprobe schimbarea de grila, dar a facut aceasta modificare inainte sa primeasca aprobarea. CNA, care in ultima saptamana nu a avut nicio sedinta, nu a mai discutat, miercuri, cazul Antena 2.

Pe de alta parte, postul regional West TV este, in judetele din vestul tarii, inclus in lista programelor must-carry si, potrivit legislatiei invocate de reprezentantii televiziunii si de membrii CNA, nu putea fi scos din grila de programe a operatorului de cablu. Lucru care s-a petrecut, insa.

Reprezentantii West TV si Attila Szasz, membru CNA, au afirmat ca este vorba despre un "abuz".

Pentru incalcarea prevederilor legislative referitoare la regimul must-carry, Narcisa Iorga, membru CNA, a propus o amenda de 100.000 de lei pentru RCS-RDS, amenda care a fost adoptata.

Nemultumiri pe tema felului cum se modifica lista de posturi "must-carry"

Tot in sedinta de miercuri, CNA a discutat si cazul notificarii primite de la Antena Group, ca posturile Antena 2 si Euforia Lifestyle sa fie incluse in lista must-carry. Ambele posturi au functionat, de la lansare, ca posturi difuzate in baza unor acorduri intre operatorii de cablu si Antene.

Pentru a intra in lista "must carry", Antena Group era suficient sa notifice CNA in legatura cu aceasta intentie. Dar notificarea a declansat discutii indelungate intre membrii Consiliului pe tema felului in care un post care este "conditionat tehnic si financiar" (adica retransmis de cablisti pe baza unor acorduri comerciale) se poate declara liber la retransmisie, asa incat sa intre in lista must-carry.

Potrivit documentelor discutate azi la CNA, Antena 2 urmeaza sa intre pe lista "must carry" pe pozitia 10, iar Euforia - pe 15

Mai multi membri CNA au aratat ca nu e normal ca lista posturilor "must carry" - stabilita pe baza indicelui anual de audienta, intocmit de ARMA la inceputul fiecarui an pe baza datelor de audienta inregistrate de posturi in anul precedent - sa fie modificata pe parcursul anului, asa cum s-a intamplat anul acesta, intre altele, cu GSP TV sau Antena 2. Printre motivele nemultumirii membrilor CNA: posturile care vor sa intre in must carry invoca date de audienta pentru anul in curs, diferite de cele aferente anului precedent si valabile pentru posturile aflate deja in lista "must carry", furnizata de ARMA la inceputul fiecarui an, in ianuarie.

Membrii CNA au decis sa lucreze, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012, la o decizie prin care lista posturilor "must carry" anuntata la inceputul fiecarui an sa nu mai poata fi modificata pe parcursul anului.