Compania ARBOmedia, care prin intermediul diviziei de publishing EMI Deutschland detinea controlul asupra Grupului de Presa Medianet, editorul publicatiei "Ziarul de Iasi", a vandut pachetul majoritar catre redactorul-sef al ziarului, Toni Hritac. Anuntul a fost facut intr-un scurt interviu acordat acestei publicatii de directorul general adjunct al ARBOmedia, Alin Alecu. Acesta a spus, joi, pentru HotNews.ro ca tranzactia s-a finalizat in urma cu doua zile. Toni Hritac a spus, la randul sau, ca in prezent detine 86,5% din actiunile Grupului de Presa Medianet.

Prin aceasta tranzactie, controlul asupra Ziarului de Iasi, unul dintre cele mai importante ziare locale din tara, se intoarce la vechii proprietari, care au vandut pachetul majoritar catre ARBOmedia/EMI Deutschland in 2006.

Toni Hritac a spus pentru HotNews.ro ca in prezent detine 86,5% din actiunile companiei iesene de presa (pachetul de 86% preluat de la ARBO/EMI, plus 0,5% cat detinea deja). Celelalte actiuni apartin lui Alexandru Lazescu (12%), Dan Radu, Cezar Caluschi si Gabriel Rusu (cate 0,5%).

In privinta pretului acestei tranzactii, el a spus doar ca "reflecta relatiile bune pe care le-am avut cu ARBO". ARBOmedia - care in prezent este in plin proces de rebranding, in urma caruia se va numi Goldbach Media - va continua sa reprezinte Ziarul de Iasi pe piata de publicitate, dupa cum au spus pentru HotNews.ro Toni Hritac si Alin Alecu.

Acesta din urma a afirmat ca pe parcursul ultimelor 12 luni au existat discutii cu "mai multe parti interesate" de preluarea acestei publicatii, dar ca "am ales varianta care reflecta parteneriatul dintre ARBO si Ziarul de Iasi".

  • In 2008, grupul german ARBOmedia a fost preluat de Goldbach Media, moment in care s-a decis ca activitatile companiei sa se concentreze asupra vanzarilor de publicitate. Strategia "viza transferul activitatilor de publishing in afara grupului, Goldbach fiind interesat doar de operatiunile de casa de vanzari, nu si de cele de publishing", dupa cum spune Alin Alecu. Din 2009, ARBO a inceput sa vanda ziarele locale pe care le controla in Romania. Inaintea Ziarului de Iasi, ultima publicatie vanduta a fost Viata libera din Galati, in prima parte a acestui an.