"Fata de solicitarea organizatorilor protestului Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate de a avea o intalnire cu reprezentantii TVR, marti, 24 ianuarie, conducerea Televiziunii Romane isi arata, pe aceasta cale, disponibilitatea de dialog", se arata intr-o informare a Televiziunii publice pe tema marsului ce urmeaza sa aiba loc maine si care va include si sediul TVR din Calea Dorobantilor.

In aceasi informare, "conducerea TVR reaminteste ca agenda editoriala a canalelor televiziunii publice apartine strict profesionistilor cu raspundere editoriala din TVR (...). Prin legea de functionare a Televiziunii Romane, intruziunea managementului institutiei sau a oricarei alte persoane, care nu are atributii editoriale in TVR, in politica editoriala este interzisa".

Pozitia TVR fata de protestul de marti:

Primaria Capitalei a aprobat vineri, 20 ianuarie, un miting si un mars de protest, organizate de catre membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, pentru ziua de marti, 24 ianuarie, incepand cu ora 9.30. Traseul include si sediul TVR din Calea Dorobantilor, unde protestul va continua pana la 16.30. Fata de aceste evenimente, facem urmatoarele declaratii:

Televiziunea Romana respecta dreptul la opinie si informare corecta a fiecarui cetatean. In ultimele 10 zile, de cand au inceput protestele, reporterii TVR au stat permanent printre manifestantii din Bucuresti si din intreaga tara si au transmis informatii despre evenimentele din strada.

Prin intermediul reporterilor de la studioul central si de la statiile teritoriale, in programele sale informative, de pe TVR 1 si TVR 2 (jurnale, emisiuni de publicistica si editii speciale) si in special pe TVR INFO, post dedicat stirilor, TVR a prezentat constant si detaliat toate protestele. De asemenea, Televiziunea Romana a oferit ample spatii de dezbatere principalilor lideri politici, dar si reprezentantilor societatii civile.

Telespectatorii au fost informati in timp real despre evolutia evenimentelor. Stirile TVR au alocat un spatiu amplu de emisie acestui subiect, programul TVR INFO fiind consacrat aproape in exclusivitate transmisiunilor din strada si analizei acestora.

Fata de solicitarea organizatorilor protestului Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate de a avea o intalnire cu reprezentantii TVR, marti, 24 ianuarie, conducerea Televiziunii Romane isi arata, pe aceasta cale, disponibilitatea de dialog.

Conducerea TVR reaminteste ca agenda editoriala a canalelor televiziunii publice apartine strict profesionistilor cu raspundere editoriala din TVR, acestia stabilind-o in functie de tipul evenimentelor aflate in desfasurare, impactul acestora (local, national sau international) si gradul de interes pe care il prezinta in acel moment. Prin legea de functionare a Televiziunii Romane, intruziunea managementului institutiei sau a oricarei alte persoane, care nu are atributii editoriale in TVR, in politica editoriala este interzisa.

TVR condamna violenta stradala si atacurile la adresa jurnalistilor aflati in mijlocul evenimentelor, pentru a-si face datoria. Televiziunea Romana respecta dreptul la libera exprimare si isi propune sa reprezinte o platforma reala de dezbatere pentru toate subiectele importante, ca parte a misiunii sale de serviciu public de televiziune.

TVR se afla in topul increderii romanilor, potrivit sondajelor efectuate de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), respectiv Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), in 2011. Potrivit IRES, in aprilie 2011, 51% dintre respondenti au declarat ca au incredere multa si foarte multa in televiziunea publica, comparativ cu televiziunile private, care inregistreaza un procent de 46%, sau mass-media in general, cu un procent de 42%. Un studiu mai recent, realizat de CURS in luna octombrie 2011, arata ca, la nivel national, 65% dintre romani au incredere in Televiziunea Romana, iar programele de stiri ale TVR conduc topul despre obiectivitate (66%), impartialitate (53%) si respecta agenda cetateanului (71%)*.

NOTA: Prin statutul sau, TVR este institutie de interes national, iar paza si protectia sediilor sale este asigurata de catre jandarmi. Acestia se afla exclusiv sub ordinele superiorilor lor din Ministerul Administratiei si Internelor. Reprezentantii Televiziunii Romane nu au posibilitatea si nici intentia de a interveni la nivel decizional in actiunile jandarmilor.

Departamentul de Comunicare

* Potrivit studiului sociologic organizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), in luna octombrie, la nivel national, 65% dintre romani au incredere in Televiziunea Romana, iar programele de stiri ale TVR conduc topul despre obiectivitate (66%), impartialitate (53%) si respecta agenda cetateanului (71%). Sondajul de opinie a fost realizat de CURS, la solicitarea TVR, in luna octombrie, pe un esantion reprezentativ la nivel national: 1.102 respondenti cu varste de 18 ani si peste, marja de eroare +/-3%.

**Conform unui sondaj organizat de catre Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES), in aprilie 2011, 51% dintre respondenti au declarat ca au incredere multa si foarte multa in televiziunea publica, comparativ cu televiziunile private, care inregistreaza un procent de 46%, sau mass-media in general, cu un procent de 42%.