Romania ocupa locul 47, alaturi de SUA si Argentina, in clasamentul mondial al libertatii presei 2011-2012, dat publicitatii de Reporteri Fara Frontiere. Romania este in crestere usoara fata de precedentul index (locul 52 in 2010), in timp ce SUA coboara 27 de locuri, din cauza arestarii mai multor jurnalisti care acopereau miscarea Occupy Wall Street.

Potrivit organizatiei Reporteri fara Frontiere, cel putin 25 de jurnalisti au fost arestati sau batuti de politie in SUA, pe parcursul a doua luni, pe fondul protestelor Occupy Wall Street.

In privinta tarilor europene, organizatia arata ca progresul in privinta libertatii presei a fost minor in cazul Romaniei, Frantei sau Spaniei, in timp ce in tari precum Bulgaria (locul 80), Grecia (locul 70) si Italia (61), lipsa vointei politice a facut ca incalcarile libertatii presei sa ramana o problema.

Primele locuri in clasamentul citat sunt ocupate de Finlanda si Norvegia (locul 1), Estonia si Olanda (locul 3), Austria (5), Islanda si Luxembourg (6), Elvetia (8), Capul Verde (9), Canada, Danemarca (locul 10).

Pe ultimul loc in clasament figureaza Eritreea (locul 179), precedata de Coreea de Nord (178), Turkmenistan, Siria si Iran.

Vezi clasamentul complet aici