Consiliul de Administratie al TVR a decis din nou, marti, incetarea contractului pe care Rodica Culcer il are ca director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport, potrivit informatiilor HotNews.ro. Presedintele-director general, Alexandru Lazescu, trebuie sa decida daca pune sau nu in aplicare aceasta hotarire, in conditiile in care, potrivit surselor HotNews.ro, departamentul juridic al TVR a apreciat ca o decizie similara luata acum doua saptamani in CA nu este "sustinuta de cadrul legislativ actual".

Rodica Culcer a afirmat, marti, pentru HotNews.ro ca este vorba despre o "executie publica" si ca incetarea contractului a fost votata de opt dintre cei 12 membri ai Consiliului de Administratie. "Este vorba despre reprezentantii PSD, PNL, UDMR, ai minoritatilor si ai angajatilor in CA", a declarat ea. "Mingea este acum la domnul Lazescu, el decide daca pune in aplicare sau nu o decizie ilegala. In functie de ce va decide el, voi vedea cum procedez in continuare" in fata acestei "executii publice", a spus ea.

CA a decis ca incetarea contractului sa fie aplicata incepand de astazi si ca trebuie numit un director intermar si organizat un nou concurs de ocupare a postului de sef al Directiei Emisiuni Informative si Sport.

  • Acum doua saptamani, sapte membri CA (cu unul mai putin decat la votul de astazi) au votat rezilierea mandatului pe care Rodica Culcer il are la conducerea Stirilor TVR. Atunci, o informare TVR preciza ca votul pentru "incetarea delegarii mandatului Rodicai Culcer pe postul de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport" va fi analizat din punct de vedere juridic "in raport cu atributiile CA", avand in vedere ca "aprobarea angajarii si concedierii personalului societatii (...) este atributia exclusiva a directorului general al TVR". Lazescu a informat, atunci, Consiliul de Administratie ca votul urma sa fie supus unei analize privind temeiul juridic. Potrivit surselor HotNews.ro, analiza a aratat ca formula prin care CA a decis rezilierea contractului Rodicai Culcer "nu este sustinuta de cadrul legislativ actual". Analiza trebuia discutata in CA saptamana trecuta, dar sedinta de atunci a fost amanata.

Dupa votul de acum doua saptamani, Rodica Culcer spunea pentru HotNews.ro ca "este o presiune politica inacceptabila pentru mine. Nu se poate ca din presiune politica sa se ignore legea. Eu nu sunt numita de CA. Daca se accepta acest precedent, CA va putea sa dea afara pe cine doreste el, iar CA este numit politic. Potrivit articolelor 27 si 28 din Legea 41/1994, CA nu are nicio atributie de angajare. Presedintele-director general este cel care hotaraste. Este o imixtiune politica pe care Legea 41 nu o permite, ceea ce creeaza un precedent periculos".

Din vara, cand a ajuns la varsta pensionarii, Rodica Culcer indeplineste atributiile de director al Stirilor prin delegare. La sfarsitul anului trecut, postul a fost scos la concurs, insa procedura a fost anulata in urma cu doua saptamani, dupa votul din CA impotriva Rodicai Culcer.