"E clar ca a fost anul producatorilor auto. Peste jumatate dintre spoturile Super Bowl au fost reclame la masini. Este, de asemenea, interesant faptul ca industria auto, care trece in prezent printr-o criza, a investit atatia bani in reclame", crede Johan Ohlson, noul director de creatie al agentiei Saatchi&Saatchi Romania, despre spectacolul publicitar Super Bowl 2012. El trece in revista, pentru HotNews.ro, cele mai interesante reclame difuzate in timpul finalei campionatului de fotbal american, desfasurata duminica seara - eveniment major nu doar pentru sport, ci si pentru industria americana de publicitate.

Johan Ohlson, Saatchi RomaniaFoto: Saatchi&Saatchi

Johan Ohlson:

  • E clar ca a fost anul producatorilor auto. Peste jumatate dintre spoturi au fost reclame la masini. Volkwagen a fost o dezamagire, comparativ cu succesul inregistrat anul trecut: se pare ca nu e suficient sa te inspiri din Razboiul Stelelor pentru a face o reclama foarte buna. Spoturilor VW le-a lipsit legatura cu produsul - daca nu cumva masinile VW au caini-putere in loc de cai-putere.
  • Este, de asemenea, interesant faptul ca industria auto, care trece in prezent printr-o criza, a investit atatia bani in reclame. Producatorii par sa inteleaga faptul ca aceasta criza este momentul perfect sa devina activi si sa investeasca in publicitate.
  • Mi-au lipsit spoturile Bud Light si cele pentru alte beri care, de obicei, au reclame destul de haioase. Considera ele, oare, ca recesiunea este momentul oportun sa pastreze tacerea?

Cele mai interesante reclame Super Bowl, in opinia lui Johan Ohlson:

  • Kia - "Drive the Dream"

Nu este prima data cand cineva arata din ce sunt facute visele oamenilor, dar realizatorii acestui spot au reusit o versiune destul de interesanta. Fete sexy si un print calare pe un cal alb sunt alegeri evidente, dar sa-i aduci laolalta pe Motley Crue nu este doar atat, e o idee extraordinara. Respect pentru cei care i-au convins pe Vince si Tommy sa accepte sa colaboreze.

  • Toyota Camry - "Re-Invented"

Ma bucur sa vad ca unul dintre clientii retelei noastre a realizat o reclama atat de "cool". In opinia mea, este cea mai buna reclama a acestei editii Super Bowl. Felicitari colegilor de la Saatchi L.A.

  • Acura - "Seinfeld"

Comediantul meu favorit, intr-o reclama in care apare si Jay Leno. E un lucru destept sa ii aduci pe doi dintre cei mai faimosi entuziasti auto din lume sa se lupte pentru o masina.

  • Chevrolet - "Happy Grad"

Am mai vazut acest concept, dar este jucat atat de bine incat trebuie sa adaug spotul pe lista mea. Bine jucat, bine regizat, ceea ce face diferenta.

  • Cars.com - "Confident you"

Un spot ciudat, dar destul de haios. Face parte din categoria abstracta in care intra si reclamele Skittles. Functioneaza, insa, foarte bine deoarece are potential sa devina viral.

  • Belvita - "Breakfast Police"

Imi place aceasta reclama, seamana cumva cu serialul TV Reno 911, ceea ce e amuzant. Am incercat prima data Belvita aici, in Romania. Ma intreb daca aceasta reclama va ajunge aici sau daca producatorii intentioneaza sa apeleze pe viitor la reclame realizate pe plan local.

  • Doritos - "Bird of prey"

Crowdsourcing-ul Doritos a dat rezultate, iar acest lucru se vede intr-o serie de reclame destul de haioase. "Bird of prey" este favorita mea, e atat de stupida incat devine, cumva, comica.

N.red.: Johan Ohlson conduce departamentul de creatie al agentiei de publicitate Saatchi&Saatchi Romania de cateva saptamani, luandu-i locul lui Jorg Riommi, numit anul trecut director executiv de creatie la Saatchi&Saatchi Frankfurt. Johan Ohlson are o experienta de peste 10 ani in publicitate, lucrand anterior la agentii precum BBDO Hamburg, Scholz&Friends Hamburg, TeamOne Varsovia, DDB Varsovia.