Anca Lazarescu, Monica Ghiurco si Claudiu Lucaci s-au inscris la concursul organizat de Televiziunea Romana pentru ocuparea postului de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport din TVR, au declarat surse pentru Mediafax.

Televiziunea Romana a anuntat pe 3 februarie organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport din TVR, in conditiile in care mandatul Rodicai Culcer la sefia Stirilor TVR a incetat.

Termenul pentru inscrierea candidaturilor a fost stabilit initial pentru data de 17 februarie, ora 16.00, inclusiv, si a fost apoi prelungit pana pe 28 februarie, ora 16.00, inclusiv pentru ca niciuna dintre persoanele care si-au depus candidaturile nu a avut dosarul complet, au declarat reprezentantii TVR pentru agentia de stiri.

Surse au declarat pentru Mediafax ca la concurs s-au inscris trei angajati ai TVR: Anca Lazarescu, Monica Ghiurco si Claudiu Lucaci.

  • Potrivit agentiei de presa citate, Monica Ghiurco a confirmat inscrierea la concurs. Monica Ghiurco este redactor - prezentator la Stirile TVR din anul 2002 si, in perioada 2008 - 2010, a fost coordonatorul Departamentului Social - Politic - Economic din Televiziunea Romana.
  • Anca Lazarescu nu a dorit sa comenteze, relateaza sursa citata. Anca Lazarescu conduce interimar Directia Emisiuni Informative si Sport din TVR. Ea a inlocuit-o pe Rodica Culcer, dupa ce mandatul acesteia din urma a incetat. Totodata, Anca Lazarescu este actualul director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS.
  • Claudiu Lucaci nu a putut fi contactat pana la momentul difuzarii acestei stiri. Claudiu Lucaci s-a alaturat echipei stirilor TVR in 1994 si in prezent este realizator la TVR 3.

Concursul pentru ocuparea postului de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport din TVR va avea loc la sediul Televiziunii Romane, in perioada 2 - 18 martie si va avea drept probe:

  • notarea proiectului managerial (proba eliminatorie);
  • un test de limba engleza;
  • un interviu final.

Candidatii preselectati in urma depunerii dosarelor vor fi contactati in vederea efectuarii evaluarii psihologice.

Potrivit site-ului televiziunii romane, tvr.ro, cerintele pentru inscrierea in concurs sunt:

* un proiect managerial specific postului, in care candidatul isi expune viziunea manageriala asupra functionarii Directiei Emisiuni Informative si Sport plecand de la doua coordonate: adaptarea functionarii Directiei la un flux continuu de informatii furnizate TVR Info, cu acoperirea, totodata, a jurnalelor sustinute pe celelalte canale SRTv, in acord cu evolutiile tehnologice de ultima ora, si relatia Directiei cu celelalte structuri functionale din SRTv;

* studii universitare de licenta sau echivalente; experienta in domeniul audiovizual - minimum 10 ani, din care minimum 5 ani in televiziune; experienta de conducere in mass-media - minimum 3 ani;

* cunoasterea a doua limbi straine de circulatie internationala (din care una sa fie obligatoriu engleza), cunostinte de jurnalism, cunostinte de management general, cunostinte despre modul de realizare a emisiunilor informative, cunostinte temeinice de productie TV si stapanirea principiilor deontologice ale profesiei jurnalistice;

* declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu a facut parte si nu a colaborat cu fosta politie politica.

Responsabilitatile noului director vor fi planificarea, organizarea si coordonarea activitatilor desfasurate in cadrul Directiei Emisiuni Informative si Sport.

TVR a mai scos o data la concurs postul de director al Stirilor, insa a anuntat in data de 19 ianuarie ca anuleaza competitia pe motiv ca etapa finala (interviul) - care ar fi trebuit sa se desfasoare in 19 ianuarie - nu s-a putut tine. La primul concurs s-ar fi inscris trei concurenti, printre care Rodica Culcer (care indeplinea, la momentul respectiv, prin delegare, atributiile de director al Stirilor TVR) si Cezar Ion (director al Directiei Editoriale din Televiziunea Romana).

Anularea concursului a venit la momentul respectiv in contextul unor puternice tensiuni in Televiziunea Publica referitoare la conducerea Stirilor TVR.

Rodica Culcer a condus Stirile TVR din 2005 si a implinit varsta legala de pensionare pe 30 mai 2011. Contractul ei cu TVR a fost valabil pana la 30 iunie 2011. Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobata de conducerea TVR, iar de la 1 iulie a fost reincadrata pe un post de executie, indeplinind, prin delegare, atributiile de director al Stirilor TVR, pana la ocuparea prin concurs a acestui post.

Membrii Consiliul de Administratie al Televiziunii publice au votat pe 18 ianuarie rezilierea mandatului pe care Rodica Culcer il avea la conducerea Stirilor TVR. CA al TVR a votat, in 31 ianuarie 2012, din nou, incetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegata sa conduca Stirile TVR, insa unii membri ai CA, printre care si Ada Mesesan, spuneau ca votul este "nul", ca si cel dat cu doua saptamani inainte, in 18 ianuarie. Hotararea Consiliului de Administratie a fost pusa in aplicare, pe 1 februarie, de Alexandru Lazescu, presedinte - director general al TVR, rezultand in incetarea contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport al Rodicai Culcer.

Rodica Culcer a anuntat pe 2 februarie, pe blogul sau, ca demisioneaza din TVR si din postul de realizator de emisiuni