Comisiile reunite de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului au avizat, luni, propunerile Senatului pentru doua posturi de membru CNA, respectiv Lorand Turos si Valentin Alexandru Jucan, informeaza Mediafax.

Comisiile de cultura au fost convocate luni de Birourile permanente reunite ale Parlamentului pentru a desemna doi membri in CNA pe posturile vacante, a declarat presedintele Comisiei de cultura a Camerei, Raluca Turcan, pentru agentia de presa citata.

La sedinta comisiilor au participat zece deputati din totalul celor 19 membri ai Comisiei de cultura a Camerei si cinci senatori din totalul celor 11 parlamentari ai Comisiei de cultura a Senatului. Cei prezenti au decis, in unanimitate, sa ii avizeze pentru CNA pe Lorand Turos si Valentin Alexandru Jucan, propunerile apartinand Senatului. Plenul Parlamentului se va pronunta asupra nominalizarilor.

  • Retragerea lui Attila Szasz din CNA

In cadrul sedintei de luni, biroul permanent al Senatului a luat act de starea de incompatibilitate in care se afla membrul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) Attila Szasz, care a fost numit si redactor-sef adjunct la Radio Targu Mures.

Attila Szasz a informat, printr-o adresa transmisa conducerii Senatului, de starea de incompatibilitate in care se afla, precizand ca va renunta la calitatea de membru al CNA incepand cu data de 13 martie si a mentionat ca se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 12 februarie, cand a fost numit in functia de redactor-sef adjunct la Radio Targu Mures, prin semnarea unui contract individual de munca cu Societatea Romana de Radiodifuziune.

In data de 9 februarie, Attila Szasz a anuntat ca a decis sa renunte la mandatul sau in cadrul CNA, pentru ca a hotarat sa lucreze in presa in limba maghiara.

Szasz a fost desemnat, in 2006, membru supleant in CNA de Parlamentul Romaniei, la propunerea Senatului, urmand ca mandatul lui sa expire in decembrie 2012. Attila Szasz al-a inlocuit pe Attila Gasparik, desemnat membru titular al CNA de Parlament, la propunerea Senatului, care, in martie 2008,a renuntat la mandat. In urma plecarii lui Attila Szasz din CNA, locul detinut de acesta ar urma sa fie ocupat, in urma algoritmului politic, tot de o persoana sustinuta de UDMR.

  • Procedura de numire a membrilor CNA

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri si este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputatilor - 3 membri; Presedintelui Romaniei - 2 membri; Guvernului - 3 membri. Propunerile nominalizeaza candidatul pentru postul de titular, precum si candidatul pentru postul de supleant si se inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere, in termen de 15 zile de la data declansarii procedurii de numire. Birourile permanente ale celor doua Camere inainteaza propunerile comisiilor permanente de specialitate, in vederea audierii candidatilor in sedinta comuna. In urma audierii, comisiile permanente de specialitate intocmesc un aviz comun pe care il prezinta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Candidaturile se aproba cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in conditiile intrunirii cvorumului celor doua Camere.

Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani.

Membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale.