PSD acuza PDL, intr-un comunicat transmis miercuri presei, ca "isi subordoneaza Consiliul National al Audiovizualului" prin "incalcarea brutala a practicilor parlamentare". Social-democratii afirma in comunicat ca forul audiovizual "este controlat de actuala putere". Comunicatul vine la o zi dupa ce, potrivit Mediafax, Senatul si Camera au validat in sedinta comuna numirea lui Lorand Turos si a lui Valentin Alexandru Jucan in calitate de membri titulari ai CNA si a lui Mihail Marius Badea in calitate de membru supleant.

Potrivit Mediafax, Lorand Turos a fost propus de grupurile parlamentare ale UDMR ca membru CNA pana in data de 19 decembrie 2012 - momentul cand s-ar fi incheiat mandatul lui Attila Szasz, care si-a anuntat recent retragerea din CNA, invocand o stare de incompatibilitate. Sursa citata precizeaza ca Valentin Alexandru Jucan si Mihail Marius Badea au fost propusi de grupurile parlamentare ale PDL cu un mandat de sase ani, conform Legii audiovizualului.

PSD afirma in comunicatul de astazi ca "in virtutea algoritmului politic l-a propus pe domnul Grigore Zanc pentru un nou mandat in CNA. Acesta a fost inca din 2004 membru al Consiliului si, la expirarea mandatului, in octombrie 2010, PSD s-a pronuntat pentru continuitate, sustinandu-l in continuare pe domnul Zanc pentru postul de la CNA".

Potrivit PSD:

  • "Acest algoritm vizeaza mentinerea unui echilibru intre putere si opozitie, fiind legitimat de votul popular. Dar, daca in cazul UDMR regula a fost respectata, in ceea ce priveste opozitia, candidatul sustinut de PSD a fost respins, in locul sau fiind numit candidatul PDL."
  • "Din octombrie 2010 si pana acum, in pragul campaniei electorale pentru alegerile locale, actuala putere nu a fost interesata de numirea unor noi membri in CNA. Este clar ca PDL se pregateste sa foloseasca toate institutiile statului in campania electorala, anuland astfel competitia libera si votul democratic. PSD trage din nou un semnal de alarma in privinta abuzurilor actualei puteri si face apel la CNA sa isi mentina echidistanta, sa nu se implice in competitia politica si sa serveasca interesul public."