Consiliul National al Audiovizualului a decis din nou, joi, sa amane votul asupra sanctiunii pe care urmeaza sa o dea postului Antena 3, in urma emisiunii "Sinteza zilei" din 22 februarie, in care moderatorul Mihai Gadea l-a insultat pe presedintele CNAS, Lucian Duta. Amanarea a fost decisa deoarece cazul a fost comasat cu o plangere noua, venita din partea lui Adriean Videanu, impotriva Antena 3 si cu o serie de alte emisiuni de acum cateva saptamani, reclamate pentru limbaj injurios si in privinta carora CNA nu a luat inca o decizie.

Pe de alta parte, o societate de avocatura reprezentand Antena 3 a solicitat, miercuri, Consiliului sa ofere timp, pentru ca postul sa isi poarta formula o pozitie in cazul emisiunii realizate de Mihai Gadea. Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a solicitat ca votul asupra sanctiunii sa fie amanat din nou, pana saptamana viitoare. Alti membri CNA - Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei si Gelu Trandafir - au argumentat, insa, ca la dezbaterile de marti, cand a fost analizat cazul emisiunii "Sinteza zilei", reprezentanta permanenta a postului Antena 3 la CNA, Mirela Bomboe, a expus punctul de vedere al statiei.

Ioan Onisei, membru CNA:

  • Intai de toate, solicitarea pe care o face societatea de avocatura pare, indirect, sa ne critice pentru faptul ca nu am acordat dreptul la aparare, drept consacrat si consfintit prin Constitutie. Acest drept la aparare e general valabil in sedintele CNA, care sunt publice. La sedinte participa reprezentantii radiodifuzorilor. Sunt radiodifuzori importanti care au reprezentanti permanenti, inclusiv Antena Group/Antena 3. reprezentantul Antena 3 a expus punctul de vedere al statiei. Relatiile CNA sunt cu radiodifuzorii, nu cu persoanele fizicie. Dl Gadea poate fi prezent, pentru ca e si directorul Antena 3. Faptul ca CNA discuta uneori si cu realizatorii arata caracterul democratic al discutiilor de la CNA.
  • Potrivit art 90 alin 1 masura somatiei e propusa si eventual votata atunci cand radiodifuzorul nu a mai incalcat legea.
  • CNA e obligat, potrivit legii, sa tina cont de gravitatea faptei, de impactul acesteia si de sanctiunile aplicate radiodifuzorului pe o perioada de un an de zile in urma.
  • Obligarea radiodifuzorului sa difuzeze timp de zece minute doar textul deciziei de sanctionare este o sanctiune perfect valabila in acest caz.
  • In legatura cu dreptul la aparare, potrivit legii, deciziile CNA sunt atacabile in instanta la nivelul instantelor de contencios administrativ. Si in cazul precedent si in toate cazurile in care am votat, nu am votat decat strict potrivit legii si potrivit propriilor mele convingeri.

Membrii CNA Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir si Dan Grigore urmeaza sa tina o conferinta de presa la finalul sedintei CNA, pentru a-si expune punctul de vedere care, spun ei, nu a fost relatat de Antena 3. Narcisa Iorga: "In seara de marti, dupa ce am discutat raportul de monitorizare pentru emisiunea Sinteza Zilei, Antena 3 a facut o emisiune dedicata CNA. (...) Am fost atacati intr-un mod incorect de acest post (...) Punctul nostru de vedere nu este auzit nicaieri.

Marti, CNA a amanat prima data o decizie privind sanctionarea postului Antena 3 pentru emisiunea "Sinteza zilei" din 22 februarie, in care moderatorul Mihai Gadea l-a insultat pe presedintele CNAS, Lucian Duta, caruia i s-a adresat in termeni precum "mitocan" si "dobitoc". Dupa ore de discutii despre "gravitatea acestei abordari inadmisibile", membrii CNA nu au putut ajunge la un acord privind amenda pe care o merita postul Antena 3.

Ioan Onisei, membru CNA, a propus chiar intreruperea programului Antena 3 timp de zece minute - timp in care sa fie difuzat pe post doar textul deciziei de sanctionare - aratand ca postul Antena 3 a inregistrat in ultimul an circa 20 de sanctiuni pentru limbaj injurios si incalcarea demnitatii umane. Propunerea a cazut la vot, la fel ca propunerile de amendare cu 150.000, 130.000, 100.000 sau 50.000 RON.

Schimbul dur de replici intre Mihai Gadea si presedintele CNAS din emisiunea din 22 februarie a avut loc pe fondul unei discutii despre problemele bolnavilor de cancer si despre retragerea unui producator de morfina de pe piata romaneasca. De atunci, CNA a primit 36 de reclamatii la adresa Antena 3.

Pe langa emisiunea din 22 februarie, au fost analizate si emisiuni "Sinteza zilei" de la inceputul lunii. In cazul acestora, au fost reclamate replici discriminatorii la adresa unui deputat reprezentand minoritatile nationale. S-a tinut cont si de abordarea subiectului Dep. Mircea Grosaru-guvern politic, abordare care, potrivit unor membri CNA, nu ar fi respectat echilibrul si impartialitatea dezbaterii.