Agentia Publicis, fondata in 1995 (sub numele Focus), a devenit partener al retelei internationale Publicis Worldwide in 1995. La sfarsitul lui 2010, Publicis Groupe a preluat agentiile Publicis Romania, Focus Advertising si Publicis Events, integrate atunci in compania Grupul Publicis Communications Services Bucharest.
Fondatorul Teddy Dumitrescu - unul dintre pionierii publicitatii romanesti, intrat in publicitate acum 18 ani, dupa ce in prealabil a lucrat ca producator/prezentator TV si DJ radio - a pastrat conducerea noii companii, in calitate de CEO.
Printre clientii Publicis se numara Orange, Carrefour, Ursus, Renault, Granini, Garnier, Winston, Tarom.
Nota Redactiei:
- Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
- Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
- Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu realizat de Costin Ionescu.
Puteti da cateva detalii legate de publicitatea pe telefoane mobile ?
Multumesc
2. Publicitatea online are impact, dar nu cred ca s-a facut pana astazi un studiu al IMPACTULUI DE VANZARI, si cu atat mai putin in cazul produselor alimentare
3. Mobile Advertising is the new buzzword. La noi in Romania progreseaza destul de greu. Deocamdata mobile adv. e interesant pentru ca numarul persoanelor care acceseaza internetul de pe un mobile device (smartphone sau tablet) e in crestere, deci exista un interes pentru a livra mesaje publicitare (in general sub forma de content). Pana sa ajungem insa la cvontextualizare geografica a mesajului, mai e drum lung
1. poate ca, din moment ce clientii au bugete mai mici, apeleaza la agentii "mai ieftine" si poate mai putin competente?
2. poate ca, din moment ce clientii au bugete mai mici, agentiile propun spoturi ce pot fi ralizate cu bugete mici, si atunci, pentru a fi macar memorabile, apeleaza la glume da mai mult sau mai putin prost gust?
3. poate ca, asa cum observam tabloidizarea continutului TV, era (neplacut dar) normal sa urmeze si o tabloidizare a continutului spoturilor TV?
Cert este ca nu e OK
(a) prea multa publicitate. Este bizar ca, desi piata media scade in termeni de net spending, numarul mesajelor publicitare creste. Toata lumea stie ca, atunci cand too much is too much, the consumer tunes out. Aici cred ca e treaba proprietarilor de media sa isi faca aceste analize
(b) calitatea mesajului. Am raspuns intr-un post mai sus, dar mai adaug ceva: un spot TV trebuie sa aiba o idee, trebuie sa te faca sa vorbesti despre acea idee, trebuie sa genereze un good feeling. Mi se pare ca aceasta parte a craft-ului nostru s-a cam pierdut zilele astea :-(
Cat si cum credeti ca va conta anul electoral in publicitate anul acesta si ce interes credeti ca vor avea agentiile sa se implice in circul politic?
Multumesc
Proprietarii de media vor incasa bugete de publicitate electorala.
Tipografiile si casele de productie publicitara vor avea (mult) de munca (postere, bannere, materiale inscriptionate, etc.), cu speranta ca vor fi si platiti la sfarsit...
Probabil cateva agentii se vor implica in campania electorala (cunoastem deja suspectii de serviciu :-)
daca as fi cinic, as spune ca emisiunile TV sunt la fel de bune ca noi toti (sau mai degraba ca cei mai multi dintre noi), fiindca noi alegem acel content cu butonul de la remote control
3. o curiozitate colaterala, legata de trecutul indepartat, daca vreti sa raspundeti: cand puneati muzica la inceputul anilor '90, muzica aceea era cu licenta / platea cineva pentru difuzarea ei, sau era "de pe caseta", piratata, "la neve"?
2. bizara treaba cu teleshopping-ul. o explicatie ar putea fi faptul ca teleshopping-ul este un model de shared revenue (operator teleshopping si statie TV). deci, o statie, atunci cand are inventar nevandut, plaseaza "spoturi free" de teleshopping, fiindca va recupera ceva din vanzarea produselor
3. la inceputul anilor '90 muneam muzica de pe vinyl-uri maxi-single (12inch), care in mod evident nu erau "piratate" sau "la neve" :-)
in tarile mai dezvoltate economic si etic, clientii au rezolvat aceasta problema folosind consultanti de pitch. la noi in Romania acest lucru se practica doar la pitch-uri de media, si doar de cativa clienti multinationali mari
Si ca sa parafrazez intrebarea din titlu, care ar fi motoarele coruptiei in publicitate?
(2) lipsa de transparenta in procesul de selectie a agentiei, dar mai ales etica modesta damboviteana. sa fim seriosi, cata vreme exista coruptie in justitie, ma mir de ce ne mira ca exista coruptie in publicitate :-)
2. Tot legat de asemenea initiative, care atrag si oameni din mediul de afaceri, ce ziceti dumneavoastra ca om de publicitate daca seful unei companii pe care o reprezentati ar intra in asa ceva? Credeti ca este oportun ca oamenii de publicitate si oamenii din companii sa se implice astfel in viata politica?
2. publicis groupe are scris cu litere mari in codul de etica al corporatiei ca atat compania, cat si executivii ei, nu au voie sa se angajeze in campanii politice sau partizane. pe cale de consecinta, eu as descuraja un coleg al meu sa se implice, sau i-as cere sa isi clarifice prioritatile.
Cum va arata publicitatea romaneasca cand va ajunge la capatul pantei negative? Cat va mai rezista la noi modelul dupa care grosul se duce pe TV si restul, cu taraita, se imparte intre radio, outdoor, social media, online si restul?
am cateva idei si despre cum poate creste puterea de cumparare, dar (totusi) asta e treaba guvernului si nu a publicitarilor, nu?
Pe mana cui l-ai da / pe ce medii ?
B. Ai cumpara direct de la mediu (statie,site,radio)sau prin agentie ?
servicii generale sau specializate (si daca da, ce specializari?) corporatii existente in proximitate, da sau nu? (pentru B2B)
chiar si fara datele de mai sus, as miza pe drop-mail proximitate, publicitate online, PR, abonamente pentru companiile si rezidentii din proximitate (serviciu de mici urgente 24/24 would be a plus).
ai nevoie de o agentie mica/mijlocie, care sa iti integreze activitatile de mai sus si sa cumpere. ii platesti partial in bani, partial barter (abonamente pentru ei si familiile lor la clinica)
O intrebare: nu credeti ca ar trebui actualizat cit mai rapid universul audientei masurate pt TV / radio / presa scrisa / online in concordanta cu noile cifre comunicate de INS in urma recensamintului? Stim ca nu sint rezultate definitive, totusi ele dau suficiente indicii pentru o reevaluare serioasa, iar in aprilie vom avea un nou set de date de la INS.
Militati pentru o reevaluare rapida, sau mai degraba pentru asteptarea rezultatelor finale, anuntata pentru 2013?
multumesc
traficul, calitatea traficului, costul, si asocierea cu brand-uri de media puternice/relevante.
Defalcat de tot ce inseamna online cat la suta are pondere intr-o miscare larga de promovare online a unui Brand / Serviciu doar emaiul ?
Ma intereseaza parerea dvs la prima vedere.
Nu pot estima un % pentru e-mail Marketing din total Online.
In shimb pot estima un procent de agasare a mea la newsletter-ele primite: >90%