Comisiile de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului au dezbatut, marti, in prezenta membrilor Consiliului National al Audiovizualului derapajele din audiovizual, context in care presedintele CNA, Rasvan Popescu, a solicitat depolitizarea institutiei pe care o conduce, relateaza Agerpres.

La dezbaterea comisiilor de cultura au participat presedintele CNA, Rasvan Popescu, vicepresedintele Consiliului Ioan Onisei si mai multi membri - Cristina Trepcea, Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Christian Mititelu -, precum si reprezentanti ai societatii civile si ai posturilor de televiziune.

Presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, a afirmat ca trebuie vazute masurile care pot preveni gravele derapaje din spatiul audiovizual si a aratat ca a initiat un proiect de modificare a Legii audiovizualului in acest sens, care este insa blocat la Senat.

"Asistam la un fenomen extrem de grav. Foarte multi oameni importanti din aceasta tara urmaresc cu un interes accentuat crearea unor institutii de presa (...) pentru a avea instrumente politice in campania electorala. In Romania, presa nu mai este un garant al libertatii de exprimare, a devenit un actor politic, un pion pe o tabla de sah a unor persoane care vor sa influenteze opinia publica", a declarat Turcan.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a spus ca sustine initiativa legislativa a Ralucai Turcan, dar ca doreste amendarea ei pentru depolitizarea CNA.

"Sustin proiectul dv de modificare a Legii audiovizualului. Cred ca aduce o serie de elemente in sprijinul muncii noastre incepand cu articolele care privesc demnitatea persoanei, dreptul la propria imagine aduse din Codul nostru audiovizual, ceea ce le va aduce putere de lege. Sustin acest proiect si in sensul amendarii sale pentru ca mi se pare ca are o lacuna si anume depolitizarea CNA", a afirmat Popescu, care a propus ca doi - trei membri ai Consiliului sa fie numiti din randurile societatii civile.

El a precizat ca va solicita, miercuri, o intrevedere cu presedintele Senatului, Vasile Blaga, pentru gasi solutiile in sensul deblocarii dezbaterilor asupra proiectului initiat de Raluca Turcan.

Rasvan Popescu a enumerat printre derapajele din audiovizual cazurile legate de Emil Boc, Lucian Duta sau Roberta Anastase.

In plus, el a sustinut ca pe durata mandatului sau nu a existat o majoritate in Consiliu. Popescu a fost insa contrazis de un alt membru al CNA - Narcisa Iorga -, care a afirmat ca in Consiliu a existat mereu o majoritate, iar in prezent aceasta este de 6 la 5.

Si Narcisa Iorga a sustinut ca la nivelul CNA se exercita presiuni. "Am trimis Parlamentului o scrisoare in care reclamam ca persoane individuale, parlamentari, incercau sa influenteze votul in CNA, atata vreme cat aceasta autoritate dezbatea o cauza concreta. Consider ca aceste tipuri de interventii sunt mult mai riscante, mult mai grave decat interventiile intre patru ochi, la telefon sau e-mail", a afirmat Iorga.

Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a opinat ca o solutie pentru evitarea derapajelor din audiovizual ar fi un parteneriat al Consiliului cu societatea civila si a aratat ca politicienii ar trebui sa nu mai faca "jocurile" televiziunilor.

"Ceea ce pot eu sa sper si asta pot sa i-o cer lui Mos Craciun este ca oamenii politici, care s-au ocupat de slujba de a conduce destinele tarii, sa se mobilizeze si sa nu mai faca jocul celor care fac talk-showuri de televiziune si au vazut ca prin stilul asta se poate obtine audienta foarte ieftin", a adaugat Trepcea.

Vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, a aratat ca derapajele in audiovizual sunt din ce in ce mai accentuate, iar acest lucru trebuie sa ingrijoreze foarte tare.

Raluca Turcan le-a reprosat membrilor CNA ca au dat sanctiuni in functie de interesele politice. "Sanctiunile date in interiorul CNA au rezultat dintr-un vot si care, in opinia mea, a fost politizat pentru ca din nefericire exista o preocupare a unora dintre membrii Consiliului pentru a sanctiona anumite posturi si preocuparea altora de a sanctiona alte posturi de televiziune. Pana la sanctiune, datoria CNA era sa puna accentul pe preventie, pentru a nu se ajunge la aceasta degenerare a spatiului audiovizual", a subliniat Raluca Turcan.

Ea a aratat ca dezbaterea este un "prim pas spre mai multa moderatie, bun simt, pentru ca urmeaza perioade tensionate din punct de vedere politic si social".

La dezbaterile comisiilor de cultura, din partea Opozitiei a participat doar deputatul PSD Florin Paslaru.