CNA a decis, marti, sa injumatateasca din nou perioada de licenta pentru postul OTV, din cauza publicitatii politice facute de acest post Partidului Poporului-Dan Diaconescu si pentru alte incalcari ale legii. Este a doua astfel de decizie luata de CNA dupa cea din 27 martie, cand licenta a fost redusa cu sase luni, pana la 28 septembrie. Dupa decizia de astazi, licenta OTV mai este valabila pana la 4 iulie. Votul membrilor CNA a fost unanim.

Dan DiaconescuFoto: AGERPRES

CNA a luat decizia pe baza unei monitorizari a materialelor de publicitate politica difuzate de OTV in perioada 29 martie - 8 aprilie, ce au cuprins intalniri pe care Dan Diaconescu le-a avut cu cetateni din diverse localitati.

Pe 27 martie, CNA decisese pentru prima data sa injumatateasca perioada de licenta pentru postul OTV, din cauza publicitatii politice difuzate de acest post - cea mai aspra sanctiune pe care o putea lua intr-un astfel de caz. Perioada de licenta ar fi trebuit sa expire la 1 aprilie 2013, dar, dupa decizia din 27 martie a CNA, a fost redusa pana la 28 septembrie 2012. Dupa incetarea perioadei de licenta, postul mai poate functiona doar daca obtine de la CNA prelungirea licentei.

Potrivit Legii Audiovizualului, un post poate fi sanctionat cu injumatatirea perioadei de licenta daca, in prealabil, a fost sanctionat de cel putin doua ori cu obligatia de a difuza timp de trei ore, intre 18.00-21.00, doar textul sanctiunii CNA. Pe 27 martie, Narcisa Iorga, membru CNA, arata ca din momentul in care postul a fost autorizat OTV a avut 9 sanctiuni de intrerupere cu 10 minute si 7 sanctiuni cu intererupere de 3 ore.

Dan Diaconescu mai detine si postul DDTV (Direct Digital TV, operat de Telecroma Media SRL din 2005).

Astazi, CNA a discutat si o contestatie a deciziei din 27 martie, venita prin intermediul cabinetului de avocatura Fenechiu Savu & Asociatii, contestatie pe care a respins-o. Potrivit unei reprezentante a casei de avocatura, decizia CNA de acum doua saptamani a fost, oricum, contestata si in instanta, dar nu s-a stabilit inca un termen.

Ce au spus membrii CNA:

  • Valentin Jucan, membru CNA: Aseara, domnul Diaconescu spunea explicit ca sediul partidului se afla in sediul televiziunii (...) Cel mai grav in demersurile lui Dan Diaconescu e ca sunt adusi copii minori (...) Statul de drept nu este respectat, copiii sunt impinsi in fata, oamenii sunt manipulati (...)
  • Faptul ca societatea e in insolventa, acest lucru nu are legatura cu starea de fapt, nu exonereaza OTV de respectarea legii
  • Ioan Onisei, membru CNA: [Procedura insolventei] nu are nicio legatura cu continutul editorial. Pe de alta parte, in aceste emisiuni nu este incalcata doar legislatia privind publicitatea politica, acest radiodifuzor incalca de multa vreme si multe alte articole din Codul audiovizual si mai ales Constitutia Romaniei, care obliga radiodifuzorii sa asigure informarea corecta a populatiei, dar si Art. 3 din Legea audiovizualului. (...) Cred ca suntem tot intr-o situatie foarte grava, care sfideaza prevederile legii, autoritatea CNA-ului, insasi Romania, ba chiar si pe putinii telespectatori care au mai ramas la OTV

Tribunalul Bucuresti a admis, la sfarsitul lunii martie, intrarea Ocram Televiziune, compania care opereaza OTV, in insolventa, potrivit Paginademedia.ro. Insolventa a fost ceruta de compania de productie Mamitzu Production. Firma desemnata sa se ocupe de insolventa Ocram este Acsis Solv Ipurl, care administreaza si insolventa agentiei Odyssey, potrivit sursei citate.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Mamitzu Production este o firma din Bucuresti, aflata in faliment si care il are ca unic asociat pe Serbu Eugeniu Marius. In 2010, firma a avut o cifra de afaceri de 1,6 milioane RON.