Grupul media german WAZ, care in 2010 s-a retras din Romania si Bulgaria, pleaca si pe piata macedoneana, informeaza joi Novinite.com. Potrivit sursei citate, miercuri s-a incheiat procesul prin care trei ziare macedonene detinute de WAZ - Dnevnik, Utrinski Vesnic si Vest - au fost vandute unei companii locale, ca parte a strategiei grupului de a parasi piata media din Europa de Sud-Est.

Cele trei titluri, care detin o cota importanta din piata de presa scrisa din Macedonia, au trecut oficial in proprietatea Orka Holding, dupa indelungi negocieri. Novinite precizeaza ca Media Print Macedonia, compania detinuta de WAZ, precum si o alta societate, Graficki Centar Skopje, vor face parte de acum inainte din Orka Holding. Acordul initial de vanzare fusese anuntat de presa locala la inceputul acestui an.

Novinite comenteaza ca vestea "alimenteaza ingrijorarile tot mai mari legate de calitatea si obiectivitatea pietei media din Macedonia, avand in vedere ca WAZ era singurul mare jucator media international si era vazut drept un garant al profesionalismului".

WAZ s-a retras de pe piata romaneasca - unde detinea actiuni in compania care editeaza ziarul Romania libera - in vara lui 2010. Dupa jumatate de an, grupul german s-a retras si de pe piata bulgara, unde ziarele publicate de grup au fost preluate de doi oameni de afaceri locali intr-o tranzactie controversata, dupa cum noteaza Novinite.com.