Presa belgiana va difuza inainte de ora 20,00 (18,00 GMT) estimarile rezultatelor in turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, in 6 mai, dupa ce au doborat recorduri de audienta duminica trecuta si in ciuda deschiderii unei anchete la Paris, relateaza AFP.

Decizia a fost luata de cotidianul Le Soir si radio-televiziunea publica francofona RTBF, ambele vizate de o ancheta preliminara a parchetului din Paris, dupa ce au publicat estimari ale rezultatelor inainte de 20,00, ora autorizata pentru publicare in Franta.

"Nu va decide o jurisdictie externa politica noastra editoriala. Vom proceda la fel" in 6 mai, a explicat marti Christian Dauriac, redactorul sef al televiziunii publice RTBF, precizand ca nu a primit nicio notificare oficiala din partea autoritatilor franceze.

Difuzarea acestor informatii s-a facut "in respectul strict al legislatiei in vigoare in Belgia", a adaugat Dauriac.

Site-ul RTBF a avut un record de peste 1,3 milioane de "vizitatori unici" duminica, iar cel al lui Soir a doborat si el recordul absolut de audienta, cu 587.748 vizitatori unici, dintre care 85% erau francezi.

"Am fi putut atinge 1,5 milioane de vizitatori daca site-ul nu ar fi fost saturat", a spus Philippe Laloux, directorul site-ului www.lesoir.be, care a precizat ca serverele vor upgradate pentru 6 mai.

Le Soir este decisa sa publice rezultatele duelului Hollande-Sarkozy imediat ce va intra in posesia lor. "Ar fi un nonsens ziaristic sa nu dam informatiile disponibile publicului, cititorului belgian francofon, care este pasionat de alegerile franceze", a explicat Jurek Kuczkiewicz, redactorul sef adjunct.

Ancheta preliminara a parchetului din Paris vizeaza, de asemenea, agentia AFP, un institut de presa elvetian, un site din Noua Zeelanda si un ziarist belgian care care ar fi publicat estimarile pe Tweeter.