Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu, a spus joi pentru HotNews.ro ca va depune plangere la CNA in legatura cu o emisiune difuzata miercuri seara de Romania TV. In acea emisiune, realizatorul Catalin Striblea s-a referit la subiectul "impuscatilor" lui Victor Ponta, a trecut in revista persoane pe care le considera responsabile de situatia pensiilor, le-a transformat in "tinte" prin intermediul unei animatii, in timp ce telespectatorii erau intrebati "Dumneavoastra ce le-ati face?" Lazaroiu a scris, joi, pe Facebook: "EFECTUL STRIBLEA: Tocmai am fost amenintat de un necunoscut".

Sebastian Lazaroiu - tinta la RTVFoto: Captura RTV.net

UPDATE: Catalin Striblea a declarat pentru HotNews.ro: "Despre faptul ca am folosit o grafica pe care unii ar considera-o agresiva, am facut-o cu scopul de a ridiculiza declaratiile folosite de liderii politici in aceasta situatie a pensiilor - ma refer la declaratiile lui Victor Ponta si Roberta Anastase. De altfel, tot spiritul emisiunii a fost unul de gluma." Vezi mai jos declaratiile lui Catalin Striblea

  • In prima parte a emisiunii de miercuri seara, Catalin Striblea a abordat subiectul "impozitarii pensionarilor", prezentat drept o "hotie" facuta "cu premeditare" care "va continua". Realizatorul a facut trimitere la afirmatiile lui Victor Ponta: "Astazi, unul din liderii USL, Victor Ponta, spunea ca in aceasta situatie - citez cu aproximatie - nici impuscatul nu mai e o solutie. Daca Victor Ponta vorbeste de impuscat, dumneavoastra (telespectatorii - n.r.) ce le-ati face acestor oameni?"
  • Apoi, Catalin Striblea a mentionat ca "o sa va prezentam lista completa a demnitarilor din Romania care ar fi putut rezolva aceasta situatie si, mai mult de atat, au stiut de aceasta situatie". In burtiera, pe ecran, scria "Dumneavoastra ce le-ati face?", in timp ce Corina Dragotescu afirma ca "impuscati" este "una din expresiile populare - ce l-as impusca pe asta. (...) Pana si Traian Basescu a spus: "i-am ciuruit"". Pe ecran a aparut, din acel moment, o animatie cu un afis "Wanted", peste care se plimba o tinta si pe care erau incluse, pe rand, portretele persoanelor "responsabile de situatia pensiilor": Emil Boc, Ioan Botis, Sebastian Lazaroiu, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Mihai Razvan Ungureanu, Claudia Boghicevici, Doina Parcalabu. Invitatii lui Catalin Striblea au abordat subiectul facand diverse glume si trimiteri la intelesul cuvantului "impuscat" in limbajul popular.

Joi, Sebastian Lazaroiu a scris pe Facebook:

  • "EFECTUL STRIBLEA: Tocmai am fost amenintat de un necunoscut"
  • "Pentru cei care n-au urmarit aseara, Striblea a facut o emisiune in care a prezentat pozele unor fosti si actuali ministri ai muncii care ar trebui impuscati pentru necazurile pensionarilor. Poze pe ecran, tinte mobile care aratau unde trebuie sa ochesti. Evident ca era si poza mea printre ele."
  • "Azi eram la Mariot cu o amica la masa si un cetatean a venit la mine sa-mi spuna ca imi vine mie randul, ca am distrus tara, ca m-am asociat cu "astia". L-am intrebat senin daca vrea sa ma impuste? Mi-a spus ca nu. Probabil voia doar sa ma bata. (...)"

Sebastian Lazaroiu a declarat joi pentru HotNews.ro:

  • Inca n-am depus o sesizare la CNA. Dar aseara m-am decis sa fac o plangere. O scriu si o voi depune zilele astea.
  • A venit la mine omul acela, mi-a zis ca imi vine mie randul, ca m-am asociat cu astia, ca am distrus tara. L-am intrebat daca vrea sa ma impuste. A zis nu, dar a sugerat ca vrea sa ma bata. Poate nu a fost nici o legatura intre emisiunea lui Striblea, nu stiu.
  • A fost clar o amenintare pentru ca omul a venit la mine si mi-a vorbit tare. A auzit toata lumea din restaurant. Erau toti martori. A plecat si apoi au venit chelnerii sa-si ceara scuze.

Contactat de HotNews.ro, Catalin Striblea a declarat, in replica:

  • Sa reclame la CNA nu e  nicio problema, reclamatia la CNA e chiar binevenita. Chiar el a spus ca poate nu e nicio legatura intre incidentul de la Mariott si RTV.
  • Pe un ton de gluma, as fi foarte bucuros daca publicul meu sau daca pensionarii sunt la Mariott. Dar dincolo de gluma, imi mentin ideea initiala exprimata in emisiune, ca (situatia pensiilor - n.r.) e un furt cu premeditare si cei responsabili nu au capacitatea si dorinta de a o rezolva. I-am identificat pe cei responsabili de aceasta situatie, tinand cont ca in Parlamentul Romaniei exista doua raporturi de respingere (...).
  • Despre faptul ca am folosit o grafica pe care unii ar considera-o agresiva, am facut-o cu scopul de a ridiculiza declaratiile folosite de liderii politici in aceasta situatie a pensiilor - ma refer la declaratiile lui Victor Ponta si Roberta Anastase. De altfel, tot spiritul emisiunii a fost unul de gluma.
  • Fata de declaratiile lui Ponta, reactiile atat din partea politicienilor, cat si din cea a publicului au fost de delimitare
  • Am intrebat publicul ce ar face fata de situatia aceasta a pensiilor - oamenii au raspuns, o doamna din public a spus "sa traiasca ei cu pensia mea si eu cu salariul lor". In privinta referirii la "impuscat", oamenii s-au delimitat de acest discurs.