TVR lanseaza luni seara seria de reportaje "Romania desteapta", care incearca sa afle "daca inteligenta este cel mai bun produs de export al Romaniei" si sa vada cum se vede Romania in randul studentilor si profesorilor romani de la universitati mari ale lumii, precum Oxford, Cambridge, Harvard, Princeton sau Yale. In privinta Romaniei, pe cei mai multi dintre intervievati "ii supara lipsa singurului criteriu de care le pasa: meritocratia", spune Irina Pacurariu, realizatoarea reportajelor.

Irina PacurariuFoto: TVR

"Romania desteapta" este o serie de cinci emisiuni de cate o ora fiecare, programate lunea, de la ora 21.00. Prima editie prezinta studenti si profesori romani de la Harvard si Oxford.

Irina Pacurariu, pentru HotNews.ro, despre ce spun si cred cei intervievati in cadrul acestor reportaje:

  • Care e cel mai comun motiv invocat de cei care au spus ca nu au de gand sa revina foarte curand pentru a munci in tara? "Mai mult decat orice  altceva, pe cei mai multi ii supara lipsa singurului criteriu de care le pasa: meritocratia. Au fost motive dintre cele mai diverse, de la sansa de a face cercetare cu 100 de calculatoare la dispozitie (MIT), pana la oferte de lucru pe Wall Street (Yale) sau sansa de a merge periodic la conferinte sustinute la laureati Nobel, sefi de stat sau de guverne si lideri de mari corporatii (London School of Economics)."
  • Cat de comun este sentimentul ca trebuie sa revina, mai devreme sau mai tarziu, in tara pentru a munci in conditiile de aici? "La fel de comun ca si limba pe care o vorbesc, desi avem prejudecata ca doar exportam inteligenta fara sa primim nimic la schimb. De fapt, mare parte dintre ei se vad imbatranind in Romania despre care spun ca avea nevoie de niste plecati, cum si ei aveau nevoie sa plece dar ca, fie si cu doua tinichele in loc de una singura in materie de identitate, ei vor reveni in lumea de unde au pornit. (...)"
  • Care e conditia invocata cel mai des pentru cei care ar dori sa vina in tara, dar nu acum? "Inca nu au terminat de acumulat in lumea lor cea noua si ofertanta, fie ca ne referim la educatie, fie ca luam in calcul finantele sau experientele in mari companii."
  • "Ce mai inseamna sa ramai in strainatate? Poti locui la New York si sa faci naveta Tokyo-Zalau, imi spunea o studenta la Oxford sau te poti urca in avion dimineata la Londra, seara sa fii la San Diego, a doua zi la Seul si peste inca doua la Cluj, totul este sa ai sansa de a fi chemat in toate aceste locuri fie din interes profesional, fie cu doruri personale. Oamenii din generatia care se slefuieste acum nu mai prind radacini asa de usor si de definitiv ca in vremea bunicilor lor."