Televiziunea qatareza Al Jazeera a anuntat marti ca este nevoita sa-si inchida biroul anglofon din Beijing, dupa refuzul autoritatilor chineze de a reinnoi acreditarea ziaristei sale, cel mai probabil in urma unui documentar legat de inchisorile din China, scrie AFP.

Clubul corespondentilor straini din China (FCCC) s-a declarat "scandalizat" de decizia autoritatilor, care echivaleaza de facto cu o expulzare, apreciind ca este vorba de o "grava amenintare pentru capacitatea presei straine din China".

Angajata a canalului anglofon al Al Jazeera, americanca Melissa Chan este prima ziarista expulzata din China incepand din 1998, cand un corespondent al Der Spiegel a fost obligat sa paraseasca tara dupa ce a fost acuzat de detinere de secrete de stat.

Al Jazeera a explicat ca nu are alta solutie in afara de inchiderea biroului in limba engleza, in conditiile in care China a refuzat sa elibereze o viza pentru un alt ziarist. Televiziunea isi va pastra operatiunile in limba araba in China.

Clubul ziaristilor straini afirma ca oficialii chinezi si-au exprimat nemultumirea dupa difuzarea de catre Al Jazeera a unui documentar, in noiembrie 2011, dar la realizarea caruia Melissa Chan nu fusese implicata.

"Credem ca acest documentar care a provocat furia autoritatilor chineze se referea la munca fortata in inchisorile din China", a precizat FCCC.