CNA a discutat, joi, solicitarea operatorului de satelit (DTH) Focus Sat de modificare a grilei sale de programe prin excluderea Antenelor, dupa ce Antena TV Group retrasese operatorului detinut de UPC dreptul de retransmisie a acestor posturi. CNA a lasat partilor 30 de zile la dispozitie pentru a incerca sa ajunga la un acord, in conditiile in care reprezentantii Focus Sat au spus ca au loc negocieri in continuare.

Din discutiile de astazi de la CNA:

  • Reprezentant UPC la CNA: In momentul de fata se poarta discutii intre noi si Antena Group, nu s-a ajuns inca un acord (...) Am primit o notificare in care se mentioneaza ca acordul de retransmisie se incheie cu o anumita data.
  • Rasvan Popescu, presedinte CNA: Antena nu a facut plangere la noi. Ca sa va aprobam solicitarea, avem 30 de zile la dispozitie. Sunt sanse ca in acest termen sa jungeti la o intelegere?
  • Reprezentant UPC: Mi-e greu sa apreciez sansele. Noi speram.
  • Rasvan Popescu: Tin sa reafirm pentru publicul larg: Nu e vorba de regimul must-carry (referitor la posturile pe care cablistii - dar nu si operatorii DTH - trebuie sa le includa in grila lor - n.red.), in cazul platformelor platformelor DTH, asa cum este Digi la RCS sau Focus Sat sau platforma Dolce a Romtelecom, ci e vorba despre acorduri intre parti in care CNA nu poate si nu are de ce sa se amestece. Aceste aprobari care ni se solicita sunt duse la limita legala, la termen (30 de zile - n.r.) asa incat partile sa se poata intelege.

Pe 27 aprilie, Focus Sat a anutat ca Antena TV Group a retras operatorului de comunicatii prin satelit (DTH) dreptul de retransmisie a canalelor Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle si GSP TV. Operatorul afirma atunci ca decizia Antenelor intra in vigoare "incepand cu data de 27.04.2012 in pofida clauzelor stipulate de actualul contract", si anunta ca posturile respective urmau sa mai fie disponibile abonatilor sai pana la aprobarea de catre CNA a cererii de modificare a grilei de programe.

Cererea respectiva a fost discutata de CNA abia astazi, 10 mai.

Pe 27 aprilie, presedintele Consiliului, Rasvan Popescu, declara pentru HotNews.ro ca "atitudinea CNA va ramane prudenta, asa cum am procedat si in cazul RCS-Antena TV Group, cand nu am aprobat imediat solicitarea RCS de scoatere a acestor canale, Consiliul avand la dispozitie 30 de zile pentru a-si da acordul. Solicitarea celor de la UPC va intra in discutia Consiliului in prima sedinta. Tinand cont de zilele libere din perioada 1 mai, aceasta sedinta va avea loc joi, 3 mai".

In anuntul sau, Focus Sat a aratat ca "La inceputul lunii (aprilie - n.r.), Focus Sat a primit o solicitare scrisa din partea Antena TV Group, prin care operatorului i se cerea un tarif de opt ori mai mare pentru continuarea retransmiterii celor 5 posturi - cerere pe care Focus Sat o considera nejustificata. (...) Focus Sat a demarat negocieri cu Antena TV Group pentru a ajunge la un acord, dar Antena Group nu a dorit sa renunte la solicitarea initiala".

Anuntul Focus Sat a venit la o saptamana dupa ce, pe 20 aprilie, posturile Antena Group au iesit din grila platformei de satelit a RCS&RDS, Digi. Platformele de satelit Focus Sat (UPC) si Digi (RCS&RDS) au aproximativ 1,4 milioane de abonati, din care aproape 300.000 sunt abonatii operatorului detinut de UPC.