​Un nou concurs pentru sefia Stirilor TVR a fost principala decizie luata de Consiliul de Administratie al institutiei, reunit vineri in sedinta extraordinara pentru a discuta situatia financiara grava a acesteia. Din informatiile HotNews.ro, in sedinta au fost discutate mai mult chestiuni fara legatura directa cu problemele financiare ale TVR, ale carei conturi au fost blocate de ANAF. Una dintre masurile concrete "de criza" luate, totusi, azi a fost inghetarea productiei pentru mai multe premiere de emisiuni pe parcursul perioadei estivale, dupa cum a spus pentru HotNews.ro presedintele-director general Alexandru Lazescu.

"La inceputul saptamanii viitoare se vor demara procedurile de organizare a unui nou concurs pentru postul de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport. A fost decisa si comisia de concurs", a spus Alexandru Lazescu. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca, astazi, CA a mai decis:

  • suspendarea platilor catre persoane care lucreaza pentru alte institutii de presa si care, la TVR, colaboreaza pentru emisiuni publicistice, ca invitati sau moderatori, de exemplu
  • identificarea unor solutii privind reesalonarea platilor pentru UEFA Champions League pana in 2014
  • inghetarea unei parti a emisiunilor in premiera in urmatoarele trei luni.

Seful TVR nu a oferit alte detalii privind sedinta de vineri a CA.

  • Lazescu a anuntat, joi, ca TVR va cere ANAF o discutie pe tema deblocarii conturilor, situatie care, a spus el, risca sa afecteze serios acoperirea unor evenimente precum CE de Fotbal, Jocurile Olimpice, Eurovision sau actuala campanie pentru alegerile locale. "Daca blocarea conturilor de catre ANAF e o decizie politica, cine a luat-o sa-si asume si costurile unei astfel de decizii", a spus seful TVR. Vezi declaratiile de joi ale lui Alexandru Lazescu

Din informatiile HotNews.ro, sedinta extraordinara a fost foarte aprinsa si, desi trebuia sa se concentreze asupra situatiei financiare dupa blocarea conturilor institutiei de catre ANAF, au fost discutate multe teme fara legatura cu subiectul. Practic, dintre masurile mentionate pentru HotNews.ro de Lazescu, doar inghetarea unora dintre emisiunile in premiera ar fi o masura rezultata direct din situatia creata dupa blocarea conturilor TVR.

  • Din iarna, cand Rodica Culcer a plecat din functia de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS), postul nu a fost ocupat prin concurs, in pofida faptului ca au avut loc mai multe proceduri in acest sens. La inceputul lunii mai, CA al TVR decidea prin vot desfiintarea functiei de director Productie Editoriala si Programe, ocupata de Dan Radu, mana dreapta a directorului general. Din informatiile HotNews.ro, initiativa pentru aceasta masura a venit din partea unor reprezentanti PSD in Consiliu, care presau pentru numirea jurnalistului Claudiu Lucaci la conducerea DEIS. Vezi detalii despre acest caz
  • Masura suspendarii platilor pentru colaboratori TVR care lucreaza si pentru alte institutii de presa i-ar viza indeosebi pe jurnalisti precum Mircea Marian, care semneaza si in Evenimentul Zilei si a carui emisiune "Foc incrucisat" - realizata impreuna cu Ioana Lupea la TVR Info - a fost suspendata, de altfel, acum doua saptamani, pe perioada campaniei electorale.

UPDATE Desi, in sedinta CA al TVR, nimeni nu i-a cerut lui Alexandru Lazescu sa-si dea demisia, opt membri ai Consiliului au adresat, vineri dupa-amiaza, presedintelui Basescu si premierului Ponta o scrisoare deschisa prin care cer ca autoritatile sa faca lumina "in ilegalitatile" pe care ei afirma ca le-a comis Lazescu si afirma ca acesta ar trebui sa demisioneze, potrivit Mediafax.

Sursa citata arata ca scrisoarea deschisa, intitulata "Apocalipsa dupa Lazescu" este semnata de Anne Juganaru, Cristian Nitulescu, Claudiu Branzan (membri CA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea si Traian Barbulescu (din partea angajatilor TVR), Raico Cornea (din partea minoritatilor) si Karen Sebesi (UDMR). Ei au transmis scrisoarea "din dorinta de a gasi sprijin intru salvarea televiziunii publice, in ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat" si:

  • sustin ca, dupa blocarea conturilor de catre ANAF, "membrii CA au aflat cu aceasta ocazie ca presedintele-director general Alexandru Lazescu nu a autorizat plata CAS in ultimii doi ani, de cand a preluat conducerea TVR."
  • invoca semnalari ale unor "diversi membri ai CA" catre comisiile de Cultura si "de catre mass-media", care ar dovedi "alte derapaje si acte de coruptie savarsite de acelasi PDG (presedinte-director general)"
  • arata ca, la doi ani de cand Lazescu a preluat conducerea institutiei, situatia SRTv "se poate rezuma simplu si trist: falimentara, obedienta politic, neprofesionista, intr-un cuvant, dezastruoasa".