"Cine e vinovat de ce s-a intamplat in acesti sapte ani? In primul rand Traian Basescu. Ati dispus aservirea TVR cu orice pret", scrie despre actuala situatie din Televiziunea publica Valentin Nicolau, fost presedinte-director general al TVR sub guvernarea Adrian Nastase, intr-o scrisoare deschisa catre Traian Basescu, publicata luni pe blogul sau, Nicolau ia pozitie dupa ce, saptamana trecuta, mai multi membri ai Consiliului de Administratie al TVR transmisesera presedintelui Basescu si premierului Ponta o alta scrisoare deschisa pe tema situatiei din TVR, intitulata "Apocalipsa dupa Lazescu".

Daca, in scrisoarea lor de vineri, opt membri ai CA ai TVR - reprezentand PNL (Lucia Hossu Longin), PSD (Anne Juganaru, Cristian Nitulescu, Claudiu Branzan), UDMR, minoritatile, respectiv angajatii TVR - vorbeau despre "derapaje si acte de coruptie savarsite" de Alexandru Lazescu, pe care il considera vinovat de starea institutiei, Valentin Nicolau il considera pe presedintele Traian Basescu drept responsabil pentru situatia din Televiziunea publica. In scrisoarea sa, Valentin Nicolau scrie, intre altele, ca:

  • "Acum sapte ani, la presiunile dumneavoastra si ale subordonatilor politici, am demisionat din functia de presedinte-director general al TVR. La acel moment, faceam o fotografie sumara a situatiei in care lasam televiziunea publica: 20 de milioane de euro profit net pe anul 2004, 17 milioane de euro in conturi, sub 3000 de angajati (...) Televiziunea Romana devenise "imaginea timpului sau", ajungand o institutie puternica si respectata."
  • "Astazi, Televiziunea Romana, pe care ati aservit-o si ati umilit-o cum niciodata nu s-a mai intamplat, inregistreaza pierderi economice uriase, cumuleaza datorii de aproape 150 de milioane de euro, personalul este supradimensionat (3500 de angajati) prin angajarea ziaristilor obedienti (...) Un amanunt: actualul presedinte-director general, Alexandru Lazescu, a fost numit de dumneavoastra personal."
  • "Cine e vinovat de ce s-a intamplat in acesti sapte ani? In primul rand Traian Basescu. Ati dispus aservirea TVR cu orice pret, ordinul fiind executat de Mona Musca si Raluca Turcan, ajutate de un sir lung de cozi de topor, ce au beneficiat de colaborarea unora dintre sefii TVR si de sustinerea unor acoperiti din presa."
  • "Problema depolitizarii TVR v-a fost doar un subiect de campanie electorala."
  • "Ati castigat alegerile din 2004 cu sloganul "Dreptate si Adevar". In fapt, lucrurile au fost exact pe dos, guvernarea dumneavoastra a stat sub semnul nedreptatii si al minciunii"
  • "Dincolo de durerea de a vedea distrusa munca mea si a colaboratorilor mei din TVR, va sunt recunoscator pentru ca, incercand sa-mi faceti rau acum sapte ani, mi-ati facut un mare bine, determinandu-ma sa ma intorc la vechile mele preocupari, departe de mizeria fizica si morala care a inflorit, sufocand tara in epoca Basescu si, pentru asta, va multumesc."
  • Vezi integral textul scrisorii deschise catre presedintele Traian Basescu

Valentin Nicolau, fondatorul editurii Nemira, a fost presedinte-director general al Televiziunii publice in perioada Adrian Nastase. Potrivit biografiei postate pe propriul site, el a fost consilier al premierului Nastase din iulie 2001, iar incepand cu 2002 a preluat pozitia de sef al TVR. A demisionat in 2005, acuzand presiuni politice. Intre 2005 si 2006 a fost vicepresedinte al Grivco - Grupul de presa Intact. Din 2006 a devenit consultant pentru Romania al grupului Lagardere Media. Vezi biografia completa aici

Actuala conducere TVR a prezentat in mod repetat, in ultimul an si jumatate, numeroase cauze "istorice" ale situatiei financiare grave cu care se confrunta acum institutia si a afirmat ca o parte dintre aceste motive dateaza de aproape zece ani - altfel spus, din perioada cand la conducerea TVR era Valentin Nicolau. Printre ele se numara costisitoarele contracte pentru filme si seriale, semnate cu NBC Universal in 2004-2005 (cu obligatii de plata de 9 milioane de dolari in 2010-2011), dar si faptul ca taxa TV nu a mai fost modificata sau ajustata cu rata inflatiei din 2003, an cand s-a diminuat cu 0,5 lei pentru persoane fizice.